Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ
Γαλαντόμες οι τράπεζες, όχι όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής, Αλ. Αντωνόπουλο, συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις των εκπροσώπων των μεγάλων «συστημικών» τραπεζών, από την Εξεταστική Επιτροπή για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Οπως ανέφερε, η Τράπεζα Αττικής έχει 10,2 εκατ. δάνεια σε κόμματα και 12,6 εκατ. σε ΜΜΕ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ είναι στο 84%! Οσον αφορά τα κόμματα, η ΝΔ έχει δάνειο 2,4 εκατ. ευρώ από το 2011 και μέχρι σήμερα «δεν έχει πραγματοποιήσει στην τράπεζά μας κάποια καταβολή», ούτε σε τόκους. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 2010 δάνειο 5 εκατ. ευρώ και η σημερινή οφειλή του είναι 6,5 εκατ. ευρώ. Η τελευταία καταβολή που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011 το ποσό των 204.000 ευρώ.

Μετά από τις ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της Επιτροπής, Νίκου Καραθανασόπουλου, προέκυψε ότι το ύψος των εγγυήσεων προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ειδικά στα ΜΜΕ είναι πολύ πιο χαμηλό από άλλα δάνεια. Οπως εξήγησε ο Αλ. Αντωνόπουλος, «στα ΜΜΕ είπα ότι υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό» και πρόσθεσε: «Οι εξασφαλίσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση, αφού ληφθεί υπόψη η ικανότητα αποπληρωμής και η ανάγκη για εξασφαλίσεις. Ομως, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα δάνεια να δοθούν εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις. Υπάρχουν και δάνεια που λόγω της φερεγγυότητας και της αξιολόγησης των εταιρειών, μπορούν να δοθούν χωρίς εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις».

Οταν ρωτήθηκε από τον Ν. Καραθανασόπουλο για τις εγγυήσεις σχετικά με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αυτά «είναι τυποποιημένα» είπε ο τραπεζίτης. Οσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν τα έχουμε καταγγείλει». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Σ. Φάμελο, οι οφειλές των κομμάτων στις τράπεζες ανέρχονται στα 418 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 400 εκατ. είναι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, και δεν εξυπηρετούνται τα 402 εκατ. ευρώ. Τέλος, αποφασίστηκε να κληθούν στην Επιτροπή ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (π.χ. Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ