Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Πλαταίνει η συζήτηση για την «προστασία από την τρομοκρατία»

Το «Ισλαμικό Κράτος» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Νίκαια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες διαστάσεις παίρνει καθημερινά η συζήτηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μετά το νέο «λουτρό αίματος» που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Ιούλη σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, τη Νίκαια στη νότια Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από μια ξέφρενη πορεία σχεδόν 2 χιλιομέτρων που ακολούθησε ένα φορτηγό - ψυγείο, λίγο αφού τελείωσαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο από την άλωση της Βαστίλλης, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης Προμενάντ Λεζ Ανγκλέ και ενώ εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Σαββατοκύριακο, η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») ανέλαβε την ευθύνη, όπως μετέδωσε πρακτορείο που συνδέεται με το «ΙΚ». Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί «προς το παρόν από την έρευνα» σύνδεση του οδηγού του φορτηγού (που εμφανίζεται να είναι ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ - Μπουλέλ) και των «τρομοκρατικών δικτύων». Ο ίδιος, βέβαια, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα ανισόρροπο και πολύ βίαιο άτομο (...) που ριζοσπαστικοποιήθηκε κάποια στιγμή πολύ γρήγορα διέπραξε αυτό το απολύτως αποτρόπαιο έγκλημα».

Επιπλέον, η αδελφή του 31χρονου, Ράμπεμπ Μπουλέλ υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι «ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια».

Πάντως, οι εξελίξεις αξιοποιούνται ήδη από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται ως προς το ποια υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της παράτασης του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» συνδέοντας την παράτασή του με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των Γάλλων. «Είμαστε σε πόλεμο που θα κρατήσει καιρό με μια απειλή που ανανεώνεται χωρίς παύση», επισήμανε όλο νόημα. «Τίποτα δε θα είναι όπως πριν», πρόσθεσε.

Τη δική του ετοιμότητα να στηρίξει κάθε «αντι-τρομοκρατικό» μέτρο έσπευσε να εκφράσει ασφαλώς και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο». Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε να συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες και να μετράμε νεκρούς χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση». Η ίδια επέκρινε ουσιαστικά την κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς για αδράνεια, αφού εκτίμησε ότι «ο πόλεμος ενάντια στη μάστιγα του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού δεν έχει αρχίσει, επείγει αμέσως τώρα να τον κηρύξουμε». Υπογράμμισε ότι στην έκφραση συμπόνοιας (στα θύματα) πρέπει να προστεθεί «η ανάληψη δράσης, τα απαραίτητα μέτρα παρεμπόδισης και καταστολής, και η πιο απόλυτη αφοσίωση για την εξάλειψη της μάστιγας του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ