Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις Κέρι για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου με αφορμή το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εκτίμησε χτες, στις Βρυξέλλες, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο και να κάνει «πιο ήπιες» τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) η τυχόν ευόδωση των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ (ΤΤΙΡ). Προέβλεψε μάλιστα ως πιθανή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ακόμη και έως το τέλος τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας «καθίσταται πιο σημαντική» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη συμφωνία ΤΤΙΡ και είναι δουλειά μας να ενημερώνουμε επαρκώς τον κόσμο για τους τρόπους με τους οποίους τα δεδομένα της πραγματικά λειτουργούν για τους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε ο Κέρι.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών στη σύνοδο ομολόγων του από άλλες χώρες της ΕΕ, υποστήριξε ότι το Λονδίνο «δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη»...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε ότι Γερμανία και Γαλλία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί η Βρετανίδα αρχηγός με τη νέα της ιδιότητα. Η Μέι θα μεταβεί αύριο στο Βερολίνο για συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και την Πέμπτη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Brexit, η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα σχέδια για κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, ξεκίνησε στη Βουλή των Κοινοτήτων πολύωρη συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων νέας γενιάς κόστους αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων στερλινών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ