Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας» και αντιδράσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Συμφωνία για «συγκεκριμένα μέτρα» ενίσχυσης της εύθραυστης συμφωνίας παύσης πυρός σε εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και συντονισμό των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή, στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πολύωρη συνάντηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κέρι απηύθυνε κάλεσμα σε «όλα τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην τρομοκρατία», ενώ τόνισε ότι το «Μέτωπο Νούσρα» έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «κάλλιστα η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια θα μπορούσε να είχε γίνει από τη συγκεκριμένη οργάνωση». Χαρακτηριστική και η δήλωσή του πως πλέον «δεν αποτελεί δικαιολογία η σύμπραξη ορισμένων αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων με το "Μέτωπο Νούσρα" επειδή μοιράζονται ως στόχο την καταπολέμηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ». Ενδεικτικό, πάντως, του εύθραυστου των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών είναι ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες σε σχέση με τη λεγόμενη νέα ρωσο-αμερικανική «συμφωνία», επικαλούμενος «την ανάγκη για περισσότερη δουλειά ώστε να πετύχει η συνεργασία». Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, ανέφερε πως «σημείωσαν πρόοδο» με τον Αμερικανό ομόλογό του πάνω σε «συγκεκριμένα βήματα» αποκατάστασης της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία, στη μεταξύ τους συνεργασία κατά του «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία και στην ενίσχυση της πολιτικής μετάβασης.

Η διαφαινόμενη ρωσο-αμερικανική συμφωνία προκάλεσε, πάντως, την Κυριακή, τις επιφυλάξεις του λεγόμενου «Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης», που μετά τη διήμερη συνεδρίαση στελεχών του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, μέσω του Μπάσμα Κοντμάνι, μέλους της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» που είχε συμμετάσχει στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη της Ελβετίας, δήλωσε πως η «παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχει αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η Ρωσία να δηλώσει πως ενδιαφέρεται για την πολιτική διαδικασία. Εμείς, ωστόσο, βλέπουμε το αντίθετο», καταγγέλλοντας το συριακό στρατό πως «πολιορκεί και βομβαρδίζει ασταμάτητα» περιοχές αμάχων, όπως στο Χαλέπι.

Προβάδισμα συριακού στρατού στο Χαλέπι

Την Κυριακή, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως ο συριακός στρατός, με τη στήριξη Λιβανέζων μαχητών της «Χεζμπολάχ», κατάφερε να κόψει εντελώς τον τελευταίο διάδρομο ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, κλείνοντας την οδική αρτηρία Καστίλο, στα βόρεια περίχωρα. Με τον τρόπο αυτό σταματά η επικοινωνία ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν τζιχαντιστές από το «Μέτωπο Νούσρα» στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπίου με τα βόρεια περίχωρα.

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν σημειώθηκε την Κυριακή έκρηξη χειροβομβίδας κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες (ηλικίας 20 και 24 ετών) και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Αργότερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» μετέδωσε πως το Ισραήλ εκτόξευσε δύο πυραύλους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να καταρρίψει συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα υψίπεδα.

Και η Ν. Ζηλανδία στη σύνοδο της Ουάσιγκτον

Ο Νεοζηλανδός υπουργός Αμυνας, Τζέρι Μπρόουνλι, ανακοίνωσε χτες πως θα συμμετέχει στη σύνοδο ομολόγων του από 34 χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και την οποία έχει συγκαλέσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, αύριο Τετάρτη, στη βάση Αντριους στο Μέριλαντ. Κεντρικό θέμα της συνόδου αναμένεται να είναι η κατάρτιση των νέων σχεδίων των ιμπεριαλιστών για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Μία μέρα μετά, στις 21 Ιούλη, θα συγκαλέσει διάσκεψη των ομολόγων του στην Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ