Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζώνες για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Eurokinissi

Προστατευμένες ζώνες για τους ασυνόδευτους ανήλικους μέσα στις δομές φιλοξενίας θα δημιουργηθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, με βάση τους σχεδιασμούς της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης κατάλληλων χώρων για τους ασυνόδευτους ανήλικους είναι ότι 25 προσφυγόπουλα κρατούνται στις αστυνομικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα και στην Πέτρου Ράλλη, λόγω έλλειψης θέσεων για τη φιλοξενία τους. Πέντε από αυτούς θα επιστρέψουν στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου, ενώ έχει εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη ΜΚΟ «Μετάδραση», η άμεση μεταφορά άλλων 10 ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας που πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Συμπλοκή μεταξύ προσφύγων σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, μέσα σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας. Τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, ενώ ένα από αυτά διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, από όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε. Τη συμπλοκή αντιλήφθηκαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία. Αμέσως έφτασαν στο χώρο του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές. Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων, κυρίως Αφγανών, καθώς περίπου 120 άτομα έχουν βρει πρόχειρο κατάλυμα σε εγκαταλελειμμένους χώρους απέναντι από το νέο λιμάνι, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Στόχος τους είναι να περάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, αφού μετά το κλείσιμο των συνόρων έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Βασικός σκοπός τους είναι να καταφέρουν να μπουν κρυφά σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία. Μάλιστα, κάθε μέρα οι πρόσφυγες αυτοί συγκεντρώνονται απέναντι από την περίφραξη του λιμανιού και προσπαθούν είτε να μπουν μέσα στη λιμενική ζώνη είτε να κρυφτούν σε κάποιο όχημα. Συνεχείς είναι οι περιπολίες μέσα κι έξω από το λιμάνι, τόσο από το Λιμενικό, όσο και από την Αστυνομία. Από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί περίπου 230 πρόσφυγες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν κρυμμένοι σε κάποιο όχημα. Οι περισσότεροι αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι, είτε διότι είναι ανήλικοι, είτε γιατί έχουν στην κατοχή τους έγγραφα προσωρινής διαμονής στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ