Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Λυκοφιλίες» υπαγορευμένες απ' τις ανάγκες του κεφαλαίου

Τους πρωθυπουργούς των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου καλεί στην Αθήνα το Σεπτέμβρη ο Αλ. Τσίπρας

Συνάντηση των επικεφαλής των κρατών του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου προτίθεται να συγκαλέσει στις αρχές του Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που λίγες μέρες πριν θα συμμετάσχει στη σύναξη των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στη Ρώμη. Στη συνάντηση που προτίθεται να καλέσει λέγεται ότι θα προσκληθούν και θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η χρονική της τοποθέτηση δεν είναι τυχαία, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να την αξιοποιήσει για το ξανασερβίρισμα των γνωστών αυταπατών περί «Συμμαχίας του Νότου», που θα δώσει δήθεν «τέλος στη λιτότητα», σε μια περίοδο που το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται εκδήλωση κινητοποιήσεων με αφορμή και τη ΔΕΘ, αλλά και καθώς τα Εργασιακά θα τοποθετούνται στην «προκρούστεια κλίνη» της δεύτερης «αξιολόγησης».

Επί της ουσίας, ωστόσο, εντάσσεται στις υπηρεσίες που η κυβέρνηση προσφέρει στην αστική τάξη, αξιώσεις της οποίας συμπίπτουν σ' αυτή τη φάση με αξιώσεις των αστικών τάξεων των παραπάνω κρατών - δίχως φυσικά να αναιρούνται οι μεταξύ τους αντιθέσεις και διαφωνίες, πρυτανεύει ο ανταγωνισμός με αστικές τάξεις των κρατών του Βορρά π.χ. της Γερμανίας - και ένας καλύτερος συντονισμός στη διεκδίκησή τους κρίνεται επιβεβλημένος. Η διευθέτηση κρατικών χρεών, η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων είναι ζητούμενα για τις αστικές τάξεις των κρατών του Νότου, προκειμένου να στηριχθεί πιο αποφασιστικά απ' τους κρατικούς κορβανάδες η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Τους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο αφορά ο περιβόητος «τερματισμός της λιτότητας» όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα έργα και οι ημέρες των εν λόγω κυβερνήσεων που έχουν γονατίσει τους λαούς τους με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διάσκεψη που ακόμα βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, θα συνιστά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του «ευρωπαϊκού Νότου» στα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν την άτυπη Σύνοδο των «27» της ΕΕ (πλην της Βρετανίας), που θα γίνει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Το φθινόπωρο θα έχει εμπεδωθεί το Brexit, και θα φανεί αν η Ευρώπη θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της προς μια άλλη πολιτική κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο «Κόκκινο», δίνοντας μια πρόγευση των αυταπατών που θα επιχειρηθεί εκ νέου να καλλιεργηθούν.

Σε σχέση με την αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε βέβαιος ότι «αν δεν είχαμε αυτή την αξιολόγηση θα είχε δημιουργηθεί ένα κατάλληλο έδαφος στην οικονομία, το οποίο θα αποτελούσε εφαλτήριο για να δούμε πράγματα να κινούνται προς καλύτερη κατεύθυνση. Η συζήτηση γύρω από την αξιολόγηση λειτουργεί ως αναβλητικός παράγοντας» ανέφερε προσθέτοντας: «Εάν δεν επικρατήσουν συντηρητικές λογικές από τους δανειστές και αντικοινωνικές λογικές σε σχέση με τα Εργασιακά, τότε όλα θα πάνε καλά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ