Σάββατο 27 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτρα για την ελονοσία στους χώρους δουλειάς

Εγγραφο με αντικείμενο την «ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων για τα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας» απέστειλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Με αυτό ζητά από τις υπηρεσίες «να διενεργήσουν άμεσα ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών» και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις χαρακτηρισμένες «επηρεαζόμενες περιοχές», ενώ αναφέρονται ενδεικτικά κατηγορίες εργαζομένων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης όπως: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμα και γενικά εργαζόμενοι οι όποιοι είναι συνήθως έξω όλη τη νύχτα, όπως είναι οι φύλακες κ.ά.

Ως «επηρεαζόμενες περιοχές» έχουν χαρακτηριστεί από την Ομάδα Εργασίας του ΚΕΕΛΠΝΟ ορισμένες κοινότητες και οικισμοί των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λακωνίας, Εύβοιας, Λάρισας, Ανατολικής Αττικής. Ακόμα, κωμοπόλεις και κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Από τις παραπάνω ΠΕ, κρούσματα ελονοσίας αυτή την περίοδο έχουν καταγραφεί σε τρεις και συγκεκριμένα σε περιοχές των ΠΕ Αχαΐας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης. Στις υπόλοιπες περιοχές τα κρούσματα ελονοσίας διαγνώστηκαν πέρυσι, αλλά συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως «επηρεαζόμενες» (η διάρκεια του χαρακτηρισμού είναι για πάνω από ένα έτος και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας των κουνουπιών).

Τα μέτρα που προτείνονται στους χώρους εργασίας είναι: Χρήση προστατευτικού ρουχισμού (μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, κάλτσες), χρήση εντομοαπωθητικών (να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας και να αποφεύγεται η εφαρμογή τους στο δέρμα που καλύπτεται από τα ρούχα), ψεκασμό των ενδυμάτων με εντομοαπωθητικά προϊόντα, ανανέωση του εντομοαπωθητικού, πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το τέλος της εργασίας, πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί πριν χρησιμοποιηθούν ξανά. Ακόμα, οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν την εξάλειψη των πηγών στάσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους, αποφυγή της εργασίας εάν είναι εφικτό σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (πιο συχνά από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

Βεβαίως, είναι ένα ερώτημα ποιος θα φροντίσει την εφαρμογή των μέτρων, αφού συνήθως υπηρεσίες υγιεινής, γιατροί εργασίας δεν υπάρχουν. Ενώ θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση μέτρα πρόληψης, τα οποία δε λαμβάνονται λόγω δραστικών περικοπών τέτοιων δαπανών, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής υπέρ του κεφαλαίου.

ΚΚΕ: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα

Πριν λίγες μέρες, το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αναφέρεται στις ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη και ολοκληρωμένη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, «τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα - πριν αυτό δημιουργηθεί - και να προφυλάξουν τον πληθυσμό από το ενδεχόμενο προσβολής του από τη νόσο».

Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι «από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται έγκαιρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί, η αναγκαία έρευνα και ταυτοποίηση των κουνουπιών, που δε διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια και δε στελεχώνονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα για να πραγματοποιηθούν, η αιτία παραμένει και το πρόβλημα αναπαράγεται, με επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, ακόμα και για τη ζωή τους».

Με την Ερώτηση απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • «Να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει επαρκώς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί έστω και τώρα το πρόβλημα της μετάδοσης της ελονοσίας κι άλλων ασθενειών από τα κουνούπια με τη διενέργεια άμεσα των αναγκαίων ψεκασμών στις περιοχές.
  • Να πάρει όλα τα επιστημονικώς συνιστώμενα προληπτικά μέτρα για έλεγχο όλων όσοι εισέρχονται στη χώρα και προέρχονται ή επισκέπτονται κράτη που ενδημεί η ελονοσία.
  • Να εξοπλίσει τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με την αναγκαία υποδομή (κλιματιστικά, σήτες) και να χορηγήσει όλα τα απαραίτητα υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ