Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Σήμερα η «λυπητερή» για επιπλέον 150.000 συνταξιούχους

Τον Οκτώβρη η αναδρομική παρακράτηση της μείωσης για Ιούνη και Ιούλη

Για μια ακόμη φορά, οι συνταξιούχοι θα δουν σήμερα κουτσουρεμένες τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους

Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά, οι συνταξιούχοι θα δουν σήμερα κουτσουρεμένες τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους
Το νέο χαράτσι στις επικουρικές συντάξεις τους θα διαπιστώσουν σήμερα στους λογαριασμός τους, μέρα καταβολής της σύνταξης του Σεπτέμβρη, περίπου 150.000 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, μετά το πρώτο του προηγούμενου Αυγούστου, κατά το οποίο είχαν επιβληθεί περικοπές σε ακόμα 70.000 περίπου συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους οποίους επιβάλλονται περικοπές σε πάνω απο 200.000 άτομα.

Αν και η μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές συντάξεις εκτιμάται στο 10%, υπάρχουν μεγάλες ομάδες συνταξιούχων στους οποίους η περικοπή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβρη θα ακολουθήσει και η παρακράτηση της μείωσης αναδρομικά για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, η οποία θα γίνει τμηματικά με την καταβολή των συντάξεων το τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη.

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και επανυπολογισμός κάποιων επικουρικών ταμείων με ειδικά καθεστώτα. Ετσι, ο αριθμός των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ που θα λαμβάνουν απο εδώ και πέρα ακόμα μικρότερες συντάξεις, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 250.000 άτομα και θα αντιστοιχεί στο 20% περίπου των 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί ακόμα ένας κύκλος επίθεσης στις επικουρικές συντάξεις που προδιέγραψε ο νόμος 4387, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό των επικουρικών συντάξεων όσων συνταξιούχων το συνολικό εισόδημα από συντάξεις κάθε μήνα υπερέβαινε το ποσό των 1.120 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μεικτά). Και βέβαια επειδή ο επανυπολογισμός θα αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις που αποδίδονται μέχρι τώρα, με δεδομένο ότι το ΕΤΕΑ δεν διαθέτει άλλη πηγή χρηματοδότησης πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων και δεν μπορεί να εμφανίζει ελλείμματα, έχει τεθεί η βάση για πρόσθετες περικοπές, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του.

Η απώλεια των συνταξιούχων μόνο σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, εκτιμάται για φέτος (επτάμηνο Ιούνη - Δεκέμβρη) ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, η συνολική απώλεια στους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το σχετικό νομοσχέδιο, την τετραετία 2016 - 2019 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, μόνο από τη συγκεκριμένη περικοπή (μείωση επικουρικών στους συνταξιούχους που το συνολικό εισόδημα από συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ).

Οι απώλειες στις νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν, υπολογίζονται για την ίδια τετραετία στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται και 36 επιπλέον εκατ. ως «κόφτης» στη δαπάνη των επικουρικών για το 2019. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις επικουρικές έχει ήδη επιβληθεί εισφορά 6% για τον κλάδο Υγείας, με την ετήσια απώλεια να πλησιάζει τα 150 εκατ. ευρώ και στην τετραετία 2016 - 2019 θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, οι συνολικές απώλειες για τους συνταξιούχους στην επικούρηση το χρονικό αυτό διάστημα θα φτάσουν αθροιστικά τα 1,785 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ