Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Ψάχνουν το κομπρεμί... διά αλληλογραφίας

Διά αλληλογραφίας ψάχνουν, προσώρας, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τη σύμπηξη ενός τρίτου, εναλλακτικού πόλου διαχείρισης της αστικής εξουσίας. Υποτίθεται σήμερα θα γινόταν συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, αλλά μέχρι αργά χτες το βράδυ κάτι τέτοιο ήταν αβέβαιο.

Το ΠΑΣΟΚ

Στο ενδιάμεσο, προχτές βράδυ, από μεριάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστειλαν στο Ποτάμι γραπτώς τις προτάσεις τους «για τα επόμενα βήματα προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου».

Σπεύδοντας να τονίσουν ότι «η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί», ζητούν «πράξεις και όχι λόγια», ώστε «να βρούμε την "συνισταμένη" που θα οδηγήσει στη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει».

Βάζουν ως προϋπόθεση ότι «στην πρώτη - μεταβατική φάση, συνυπάρχουμε στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα (...) Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στη Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην κοινωνία, δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: Στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου».

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μέσα στο Σεπτέμβρη:«Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.ά.), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.ά.)». «Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν».

Τον Οκτώβρη:«Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι (...) Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής)».

Το Δεκέμβρη: «Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο. Οσοι(ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι). Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή». «Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή».

Τον Απρίλη: «Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου».

Το Ποτάμι

Το Ποτάμι ανταπάντησε χτες με «ανοικτή επιστολή» και στόχο τη «δημιουργία ενός νέου πολιτικού Κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες». Ζητά «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές».

Βάζει ζήτημα ότι «σε αυτήν την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά».

Παραπέρα απαριθμεί «διαδικασίες που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται: «Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους». «Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας». «Εκλογές με ηλεκτρονικές "κάλπες" στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, σε αντίθεση με όσα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, «έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή». «Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στη διαδικασία». «Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο (...) Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού».

Αλλο ένα ζητούμενο του Ποταμιού, που ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ: «Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού».

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το Ποτάμι, προτείνει τη βδομάδα 19 - 24/9 (μετά τις ομιλίες των αρχηγών στη ΔΕΘ) να διοργανωθεί κοινή συνέντευξη Τύπου Φώφης Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη, όπου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες των δύο αρχηγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπορούν κι εκείνοι... να συμβάλουν στην αστική διαχείριση (2017-10-03 00:00:00.0)
Υποψηφιότητες και διεργασίες (2017-09-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διεργασίες μορφοποίησης «νέων» εναλλακτικών για το κεφάλαιο (2017-08-25 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι διεργασίες φρεσκαρίσματος για την αστική διαχείριση (2017-08-22 00:00:00.0)
Επιμένει για εκλογικό νόμο, συγκυβέρνηση και Ποτάμι (2016-07-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας (2013-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ