Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
«Μάχες» μέχρι το φινάλε

Oι μεσαίες και οι μεγάλες αποστάσεις είχαν την τιμητική τους στην έκτη μέρα του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου όπου έγιναν σπουδαίες κόντρες στους τελικούς με την αγωνία να παραμένει αμείωτη μέχρι το φινάλε.

Συγκλονιστική ήταν η μάχη για τις τρεις θέσεις του βάθρου στα 10.000 των γυναικών όπου ως γνωστό συμμετείχε και η Χρυσοστομία Ιακώβου. Τελικά η Αιθιοπία ήταν αυτή που κυριάρχησε αφού και οι τρεις πρώτες νικήτριες προέρχονται από τη χώρα αυτή της Αφρικής. Η Ντερατού Τούλου πήρε το χρυσό μετάλλιο κόβοντας πρώτη το νήμα με χρόνο 31.48.81, ενώ δεύτερη ήταν η Μπεράν Αντέρε με 31.48.85. Η Πόλα Ράντκλιφ για άλλη μια φορά δε θα είναι στο βάθρο, αφού η Γκέτε Βάμι πήρε το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 31.49.98. Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια Ράντκλιφ έμεινε τέταρτη με χρόνο 31.50.06.

Εκπληξη στα 400 μέτρα των γυναικών...

Η απουσία σπουδαίων ονομάτων του αγωνίσματος έθετε όλες τις προϋποθέσεις για μια έκπληξη στα 400μ. των γυναικών. Και έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα. Απουσών των Κάθριν Μέρι, Κάθι Φρίμαν, Μαρί Ζοζέ Πέρεκ, το αγώνισμα ήταν ανοιχτό σε κάθε πρόβλεψη αλλά σίγουρα κανείς δεν πίστευε στη Σενεγαλέζα Τιάμ. Εκτος από την ίδια βέβαια που είχε διαφορετική γνώμη. Η Σενεγαλέζα δρομέας τερμάτισε σε 49.86, σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ, ενώ πίσω της άφησε την Τζαμαϊκανή Λορίν Φέντον (49.86) και τη Μεξικανή Ανα Γκεβάρα (49.97). Η Τιάμ έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη χώρα της που κερδίζει χρυσό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς αγώνες.

Η Σάμπο ξύπνησε στην ώρα της...

Το πάθημα του Σίδνεϊ φαίνεται έγινε μάθημα για την Γκαμπριέλα Σάμπο. Η Ρουμάνα αθλήτρια ως γνωστό έχει ειδικότητα να κερδίζει τις κούρσες στα τελευταία μέτρα μόνο που στους Ολυμπιακούς δεν της είχε βγει. Αυτό όμως δεν έγινε στον Καναδά όπου στον τελικό των 1.500μ. η Γκαμπριέλα Σάμπο μπήκε πρώτη στην τελική ευθεία και δεν άφησε τη Βιολέτα Ζέκελι να την απειλήσει. Η Γκάμπι κέρδισε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο με 4.00.57. Δεύτερη ήταν η Βιολέτα Ζέκελι με 4.01.70 και τρίτη η Νατάλια Γκορέλοβα με 4.02.40.

Εύκολο έργο για Μπούχερ

Από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος αντίπαλός του ο Γερμανός Νιλς Σούμαν ήταν σε κακή μέρα τότε ο Ελβετός Αντρέι Μπούχερ δεν είχε πρόβλημα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 800μ. με 1.43.70 με ένα σπριντ στα τελευταία μέτρα. Ακολούθησε ο Κενυάτης Γουίλφρεντ Μπουνγκέι με 1.44.55, ενώ την έκπληξη έκανε ο Πάβελ Τσαπιέφσκι. Ο Πολωνός παρότι δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί για μετάλλιο, έκανε εκπληκτική αντεπίθεση στα τελευταία μέτρα ξεπερνώντας τον Γουίλιαμ Γιαμπόι που είχε στην... τσέπη του το χάλκινο μετάλλιο για να τερματίσει σε 1.44.63 βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ.

Ισοφάρισε τον Ο' Μπράιαν

Μπορεί ο Τσέχος Ντβόρακ να έχασε φέτος το Παγκόσμιο ρεκόρ από το συμπατριώτη του Ρόμαν Σέμπρλε, αλλά στο Εντμοντον επανήλθε για να κερδίσει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο του στη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το επίτευγμα του Νταν Ο' Μπράιαν. Ο 29χρονος συγκέντρωσε 8.902 βαθμούς, που αποτελεί ρεκόρ αγώνων και την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, ενώ άφησε πίσω του το χρυσό Ολυμπιονίκη, Ερκι Νουλ που σημείωσε ρεκόρ Εσθονίας (8.815) και τον Ντιν Μακέι με ατομικό ρεκόρ (8.603).

Σφυροβολία: Πάλι ήττα για την Κουζένκοβα

Για δεύτερη φορά η Ολγα Κουζένκοβα την... πάτησε από μία «πιτσιρίκα». Η Ρωσίδα μπορεί να πήγε στο Εντμοντον ως η καλύτερη σφυροβόλος φέτος στον κόσμο, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Εριξε 70.61 μέτρα στην πρώτη της προσπάθεια, αλλά μία 20χρονη, η Κουβανή Γίπσι Μορένο, την ξεπέρασε κατά τέσσερα εκατοστά και πήρε το χρυσό μετάλλιο, ενώ τρίτη ήταν η συνομήλική της, Μπράουνιν Ιγκλς με 68.87 μέτρα που αποτελεί ρεκόρ Αυστραλίας, Ωκεανίας και Κοινοπολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ