Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αναταράξεις και ανταγωνισμοί με αφορμή την Deutsche Bank

Οι εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις αποτυπώνονται ανάγλυφα γύρω και από την υπόθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank...

Associated Press

Οι εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις αποτυπώνονται ανάγλυφα γύρω και από την υπόθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank...
Εναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα με τους κινδύνους και τις «αβεβαιότητες» που εκδηλώνονται στην ΕΕ και την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία αποτελεί και η υπόθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, εν μέσω πληροφοριών για μαζική και μεγάλης κλίμακας απόσυρση κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει στη γερμανική τράπεζα αμερικανικά hedge funds, δηλαδή εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου με «εξειδίκευση» σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και απόδοσης.

«Οι επιχειρηματικοί μας εταίροι συγκαταλέγονται στους πιο απαιτητικούς επενδυτές παγκοσμίως», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Τζον Κράιαν, «στην αγορά υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αξιώνει την καταβολή προστίμου ύψους 14 δισ. δολαρίων εκ μέρους της γερμανικής τράπεζας για αγοραπωλησίες «τοξικών» ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Την ίδια ώρα, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται σε 14,6 δισ. ευρώ, ενώ η κατρακύλα της μετοχής από την αρχή του έτους έχει φτάσει στο 55%.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία - συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να καταβάλει πρόστιμο 5,4 δισ. δολαρίων, αντί για 14 δισ. Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πηγές, ενώ το τελικό ύψος του προστίμου βρίσκεται υπό συζήτηση.

Παράλληλα, έχει ανοίξει και η συζήτηση γύρω από τον τρόπο διάσωσης της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει χωρίς κρατική στήριξη.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε πρόσφατη ανακοίνωση υπογράμμισε πως «δεν ετοιμάζει κάποιο σχέδιο διάσωσης. Τέτοιου είδους εικασίες δεν έχουν βάση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, έχοντας να αντιμετωπίσει αντίστοιχα ζητήματα με ιταλικές τράπεζες, δήλωσε «βέβαιος ότι οι γερμανικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης στην Deutsche Bank». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΕΕ πρέπει να κάνει όλα όσα είναι αναγκαία ώστε να ξεπερασθούν τα προβλήματα των τραπεζών».

Εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο διάσωσης, την ώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή η Οδηγία της ΕΕ για τη διάσωση με «ίδια μέσα» (bail in). Συγκεκριμένα, με βάση την εν λόγω Οδηγία και αφού προηγηθούν απόπειρες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κ.ά., προβλέπεται στη συνέχεια το κούρεμα των μετόχων, ομολογιούχων, καταθετών και άλλων κατηγοριών επενδυτών, γεγονός που φαίνεται να πυροδότησε τη μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τα διάφορα funds.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Στουρνάρα

«Το ελληνικό σύστημα είναι προστατευμένο, και το διεθνές. Εχουμε εργαλεία που δεν είχαμε λίγα χρόνια πριν», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, μετά από συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις τράπεζες, ενώ ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Σχετικά με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», τόνισε πως ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές. «Η νέα διοίκηση έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας», σημείωσε.

Νέα παράταση για την ΕΕΣΣΤΥ

Στο μεταξύ, και ενώ η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις, νέα παράταση στο διαγωνισμό για την πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ (η εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού υλικού του ΟΣΕ) έδωσε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η παράταση δόθηκε μετά από αίτημα ενδιαφερόμενου επενδυτή, οπότε ορίστηκε η 17η Οκτώβρη ως νέα καταληκτική ημερομηνία. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για τις 3/10, ενώ ο πρώτος διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ