Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόλογοι όσοι μιλούσαν για «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και «ΝΑΤΟικές διασφαλίσεις»

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκη, σε χτεσινή συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής

Οι επικίνδυνες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν και του ευρωενωσιακού Επιτρόπου, Γ. Χαν, οι οποίοι εγείρουν θέματα συνθήκης της Λοζάνης και «Τσάμηδων» αντίστοιχα, κυριάρχησαν στη χτεσινή συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συζήτηση συμμετείχαν Ελληνες ευρωβουλευτές, ενώ είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Εσθονίας.

Κατά την τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, με αφορμή τις προκλητικές αναφορές του Εσθονού λίγο πριν, ότι η χώρα του «απελευθερώθηκε από τη σοβιετική κατοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά: «Στη χώρα του την Εσθονία είναι απαγορευμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταστρέφουν κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται όσοι εκφράζονται υπέρ του σοσιαλισμού και ακούμε εδώ και τα ανιστόρητα, περί κατοχής των Σοβιετικών στη χώρα τους. Πρόκειται για αναποδογύρισμα της Ιστορίας, γιατί η Ιστορία έγραψε ότι με τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης απελευθερώθηκε η Ευρώπη από τον φασισμό και αυτή είναι η αναντίρρητη και ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να παραγραφεί».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι άλλο το ζήτημα που έχει προκύψει για παράδειγμα τώρα, με τις δηλώσεις από Επίτροπο της ΕΕ περί Τσαμουριάς. Γιατί μιλάμε για συνεργάτες των ναζί. Η ΕΕ με κατεύθυνση αποκαθιστά τους συνεργάτες των ναζί, τους πολιτικούς τους απογόνους, τους δίνει συντάξεις. Είναι δηλώσεις επικίνδυνες, δημιουργούν ζητήματα που είναι ανύπαρκτα», τόνισε και απαίτησε από την κυβέρνηση να τις καταδικάσει.

Οσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν, αφού στηλίτευσε το γεγονός πως αρχικά η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, πρόσθεσε: «Μιλάμε για εφ' όλης της ύλης αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων συνολικά στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που σχεδιάζονται αγωγοί Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, που προωθείται και επώδυνη λύση διχοτομική, δύο συνιστώντων κρατών στο Κυπριακό, και οι λαοί της περιοχής κυριολεκτικά μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα αστικά κόμματα», πρόσθεσε, «είναι υπόλογοι και εκτεθειμένοι, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια μας λέγατε ότι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ευρωπαϊκά σύνορα διασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα. Μας λέγατε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Πρόκειται, τόνισε, «για επικίνδυνη κατεύθυνση στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ήδη αρματώνεται η ΕΕ», όπως αποκαλύπτεται «με τις δηλώσεις Γιούνκερ περί ευρωστρατού και ευρωστρατηγείου. Διαμορφώνεται έδαφος και εμείς ανησυχούμε και λέμε στο λαό να οργανώσει την πάλη του, γιατί ακριβώς οι εξελίξεις μπορούν να φέρουν ανά πάσα στιγμή κίνδυνο πολεμικής αναμέτρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ