Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η κυβέρνηση ... σχεδιάζει, οι πρόσφυγες υποφέρουν

Συζήτηση χτες στη Βουλή, κατά την οποία ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Ενέργειες ώστε να μεταφερθεί ένας αριθμός προσφύγων στην ενδοχώρα γίνονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η ΝΔ για το Προσφυγικό. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι εδώ και ενάμιση μήνα «κάνουμε μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε από τα νησιά πληθυσμό που ανήκει στη Συμφωνία, που με βάση τη Συμφωνία δεν πρέπει να γίνει. Μέσα σε ενάμιση μήνα, εγώ, ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Τόσκας έχουμε δει 13 υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στα μέτρα της αποσυμφόρησης των νησιών, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία μπορεί να μετακινηθεί πληθυσμός, όπως «αυτοί οι οποίοι κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Εχουμε ξεκινήσει εδώ και είκοσι ημέρες και σιγά - σιγά τους μαζεύουμε προς τα κάτω. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά και βίαια, γιατί θα προκληθούν άλλου είδους εξεγέρσεις. Θα γίνει διακριτικά, σιγά - σιγά, με βάση το νόμο».

Οσον αφορά τη ΝΔ, παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες για προκάλυμμα, στο δια ταύτα φάνηκε η στρατηγική τους σύμπλευση. Ο εισηγητής της, Κ. Κατσαφάδος, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που πέσει η συμφωνία, πρόσθεσε ότι «δεν δημιουργήσατε εσείς το πρόβλημα. Εσείς το διογκώσατε. Ολοι αποδεχόμαστε την ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού». Σε διαχειριστικού τύπου διαφορές επικεντρώθηκε η κριτική των εκπροσώπων και των άλλων κομμάτων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ηλ. Κασιδιάρη, αράδιασε τις ασθένειες που ...απειλούν τα «παιδιά των Ελλήνων» που θα είναι στην ίδια τάξη με τα προσφυγόπουλα.

Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης

Απέναντι σε αυτό το μπλοκ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης, επισήμανε ότι «από την Επερώτηση της ΝΔ για εναλλακτικό σχέδιο μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αναδεικνύεται η προσπάθεια να γίνει πρόβλημα του λαού μας αν η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την ενταξιακή συμφωνία με την ΕΕ ή αν θα πλημμυρίσει και πάλι με πρόσφυγες και μετανάστες την Ελλάδα και την ΕΕ». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, που αποδέχτηκε τη συμφωνία, έδειξε την αποφασιστικότητά της να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, «που αναδιατάσσουν τις διακρατικές συμμαχίες τους με την αστική τάξη της Τουρκίας με την ίδια ευκολία που επαναχαράσσουν τους αγωγούς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στο ίδιο μοτίβο: πίστη και προσήλωση στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των σχεδιασμών τους στην περιοχή», με ό,τι σημαίνει αυτό για τους λαούς.

Αναφέρθηκε στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους «φιλοξενίας» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αρνείται τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των διπλά εγκλωβισμένων από τα νησιά, ούτε καν για εκείνους που έχουν πάρει μια πρώτη έγκριση στο αίτημα ασύλου, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλοι χώροι. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύονται οι φασίστες χρυσαυγίτες, τα ακροδεξιά και άλλα αντιδραστικά στοιχεία και με τη στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων δημιουργούν κλίμα σύγκρουσης μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, στήνουν προβοκάτσιες και διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις». Απαίτησε να «απεγκλωβιστεί αυτός ο κόσμος από τα νησιά και απ' όλη την Ελλάδα και να πάνε με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους» και τα ασυνόδευτα παιδιά να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελάχιστα τα τμήματα όπου διδάσκεται Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο (2022-03-17 00:00:00.0)
Να καταδικαστεί η νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, να φύγει η βάση της Σούδας! (2020-01-03 00:00:00.0)
Προσήλωση στις αντιδραστικές διεθνείς συμφωνίες που είναι η αιτία του εγκλωβισμού (2019-11-13 00:00:00.0)
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά (2019-02-07 00:00:00.0)
Επιχειρεί να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος (2016-11-26 00:00:00.0)
"Αξιώνουμε την αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης" (1996-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ