Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελάχιστα τα τμήματα όπου διδάσκεται Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο

Καλεί σε συνέχεια του αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων

Την υποκρισία της κυβέρνησης, που μετά την κατάργηση διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του Σχεδίου από το Λύκειο θεσμοθέτησε δήθεν Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων, αποκαλύπτει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσίευσε.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω στην προσφυγή του ΕΕΤΕ για το θέμα έκρινε παράνομη την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων στην Α' Λυκείου, αλλά όχι στην Γ' Λυκείου, με το σκεπτικό ότι καλύπτεται η διδασκαλία με τμήματα ενισχυτικής. Με αφορμή την ανακοίνωση ολόκληρης της απόφασης του ΣτΕ, το ΕΕΤΕ έθεσε ερώτημα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με τον αριθμό των Κέντρων όπου διδάσκεται Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. «Από τις οκτώ Περιφερειακές Διευθύνσεις που μας απάντησαν, σε σύνολο δεκατριών, διδάσκονται το Ελεύθερο Σχέδιο σε 27 Κέντρα και το Γραμμικό σε 25. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα, ενώ σε όλη την Αττική, συμπεριλαμβανομένων του Πόρου και της Αίγινας, υπάρχουν μόνο 15 τμήματα!

Το ΣτΕ εξέδωσε μία απόφαση, ενάμιση χρόνο σχεδόν από την κατάθεση της προσφυγής που έκανε το ΕΕΤΕ και 8 μήνες από την εκδίκαση, βασιζόμενο σε ανύπαρκτα και χωρίς τεκμηρίωση στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Αυτά τα ίδια στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν σε συνεντεύξεις και δημοσιεύματα για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης», σημειώνει το ΕΕΤΕ. Και προσθέτει ότι τα μαθήματα του Σχεδίου διδάσκονται προσχηματικά σε ελάχιστα Κέντρα, «έτσι για παράδειγμα ο μαθητής που μένει στη Νίκαια και πρέπει να πάει σε ΣΚΑΕ στον Πειραιά αποκλείεται, όπως και οι περισσότεροι μαθητές της περιφέρειας. Ετσι αποκλείονται χιλιάδες μαθητές από την πλήρη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές δομές».

Το ΕΕΤΕ επισημαίνει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για ολοκληρωτική κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων στο Λύκειο δεν πέτυχαν χάρη στον αγώνα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, και καλεί τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας: Μάθημα εικαστικών μέσα στο πρόγραμμα σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Να χαρακτηριστεί το μάθημα των εικαστικών εργαστηριακό. Εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Οργανικές θέσεις για τους εικαστικούς στα Δημοτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ