Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Με πυξίδα την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία»

Τη σύμπλευση των νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ για την Εκπαίδευση, όπως και εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη στρατηγική της ΕΕ, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, την οποία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η Ερώτηση αφορούσε το βαθιά αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με επίκεντρο τη λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που ανοίγει την πόρτα στην επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, με διατάξεις που ενισχύουν τις «δεξιότητες» αντί της ολοκληρωμένης μόρφωσης και εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, ενώ τονιζόταν πως στο παραπάνω αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο εντάσσεται και η ανάλογη διαδικασία κατηγοριοποίησης των εκπαιδευτικών με κριτήριο τη συμμόρφωση και καθυπόταξή τους σε αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό. Η Επιτροπή κλήθηκε να απαντήσει πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και το κυβερνητικό σχέδιο νόμου ενταφιάζουν το δικαίωμα να ξεκινούν οι μαθητές από την ίδια μορφωτική αφετηρία, θεωρώντας ότι η μόρφωση αποτελεί ευκαιρία και όχι δικαίωμα και βαθαίνοντας τις ανισότητες και τους ταξικούς φραγμούς. Επίσης, πώς τεκμηριώνει ότι η διαφοροποιημένη - κατηγοριοποιημένη παροχή εκπαίδευσης προωθεί την ισότητα και όχι το προφανές, δηλαδή την οπισθοδρομική, άδικη και ανισότιμη μεταχείριση των μαθητών στη βάση της ταξικής τους προέλευσης.

Η αρμόδια επίτροπος M. Gabriel στην απάντησή της υπερασπίζεται την «αυτονομία» των σχολείων, που οδηγεί σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, με την ένταση των ταξικών φραγμών σε βάρος των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, ενώ αποτελεί και την κερκόπορτα επιχειρηματικών συμφερόντων στα σχολεία. Ισχυρίζεται ότι η «αυτονομία» «δίνει περισσότερες ευκαιρίες να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες ανάγκες και στο τοπικό πλαίσιο, τα οφέλη της εξαρτώνται από τη διαχειριστική ικανότητα των σχολείων», παραπέμποντας δηλαδή στη λειτουργία των σχολείων με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που προωθεί τη γραμμή των ελάχιστων δικαιωμάτων και της «διά βίου μάθησης και κατάρτισης», που δεν υπηρετούν το δικαίωμα στη μόρφωση αλλά την αντιστοίχιση προσόντων με βάση τις ανάγκες των εργοδοτών και των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας σε ένα αέναο κυνήγι δεξιοτήτων, υπονομεύοντας και καταργώντας την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για τη διασφάλιση της υλοποίησης των παραπάνω αντιδραστικών κατευθύνσεων, η Επιτροπή καυχιέται κιόλας για την παροχή «τεχνικής υποστήριξης στις ελληνικές αρχές μέσω του προγράμματος στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο του νόμου 4547/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα του «να ενισχύσουν τα προσόντα των επαγγελματιών». Πρόκειται για τον νόμο που βαφτίζει «αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» την καθυπόταξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να συμμορφώνονται στις επιταγές της κυβέρνησης και των «αναγκών της αγοράς», με την απειλή της απόλυσης, ενώ αποψιλώνει περαιτέρω τις ευθύνες του κράτους για τη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, εν μέσω πανδημίας, με την κατεύθυνση της ατομικής ευθύνης έχει μετατρέψει εδώ και μήνες τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης.

«Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να "αξιολογήσουν" αυτοί, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και την πείρα τους, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών, των πολλών ταχυτήτων, της υποβάθμισης και της επιχειρηματικής δράσης που έχουν προωθήσει διαχρονικά ΕΕ και κυβερνήσεις. Να ανοίξει η συζήτηση για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, και το σχολείο που μπορεί να εξασφαλίσει στέρεα γνώση, μορφωτική συγκρότηση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αφορμή την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα(2021-07-21 00:00:00.0)
Στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο(2021-07-20 00:00:00.0)
Καταδίκασαν τη νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα(2021-06-30 00:00:00.0)
Δυναμική παρουσία ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια(2021-06-29 00:00:00.0)
Αντιδραστική «τομή», με σχολεία πολλών ταχυτήτων, εκτίναξη των μορφωτικών ανισοτήτων(2021-06-26 00:00:00.0)
Μαθητές και γονείς μαζί(2000-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ