Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πανελλαδική δράση για τους όρους διαβίωσης των αναπληρωτών
  • Κινητοποιήσεις αύριο, Παρασκευή, στις 2 μ.μ. στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, και σε άλλες πόλεις
  • Συνέντευξη με εκπαιδευτικό για την κατάσταση των αναπληρωτών και συμβασιούχων

Μέρα πανελλαδικής δράσης θα είναι αύριο, Παρασκευή 18 Μάρτη, για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και τα δικαιώματά τους, θέτοντας στο επίκεντρο τους όρους διαβίωσής τους και δηλώνοντας: «Φτάνει πια! Δεν μπορούμε άλλο να πληρώνουμε και να αναπληρώνουμε. Φτάνει πια με τη ζωή - λάστιχο, το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης!».

Απαιτώντας μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Ηδη κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν μεταξύ άλλων η ΟΛΜΕ, οι ΕΛΜΕ Α' Δυτικής Αττικής, Ζ' Αθήνας και Πειραιά, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», Χαϊδαρίου, «Αριστοτέλης» και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση.

Τη συμμετοχή της στη μέρα πανελλαδικής δράσης ανακοίνωσε η ΕΛΜΕ Ζακύνθου, καλώντας σε συγκέντρωση στις 2 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί. Στη Μυτιλήνη οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συγκέντρωση στις 2 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βόρειου Αιγαίου. Τη στήριξή του στην πανελλαδική δράση εκφράζει το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, κατάργηση κάθε μορφής «ευέλικτης» απασχόλησης, εξίσωση όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών και μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς της «ευέλικτης» εργασίας. Συγκεκριμένα:

Δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Αμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με ευθύνη του υπουργείου, επίδομα στέγασης σε όλους όσοι εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, δωρεάν σίτιση για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς, υπολογισμός όλων των κλιμακίων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κ.ά.

Πολλαπλάσιες οι επιπτώσεις στο κόστος διαβίωσης για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς

Με αφορμή αυτές τις κινητοποιήσεις ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Δημήτρη Βεργάκη, αναπληρωτή εκπαιδευτικό σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Οπως μας εξηγεί, αυτήν την περίοδο «έχουν γιγαντωθεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη ζωή ενός συμβασιούχου εκπαιδευτικού».

Είναι σωστότερο να μιλάμε για συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, εξηγεί ο Δ. Βεργάκης παρενθετικά, γιατί ο αναπληρωτής θεωρητικά αναπληρώνει κάποιον μόνιμο που χρειάζεται άδεια, ενώ «εμείς κάθε χρόνο αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας!», λέει και περιγράφει γιατί οι όροι διαβίωσης μπαίνουν στο επίκεντρο των αυριανών κινητοποιήσεων:

«Ολα αυτά που έχουν κάνει σήμερα δυσβάσταχτη τη ζωή του κόσμου, στους αναπληρωτές έχουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις. Κι αυτό γιατί θα απολυθούν το καλοκαίρι, ο μισθός τους δεν ξεπερνάει τα 900 - 1.000 ευρώ, εργάζονται συχνά σε άλλη πόλη από αυτή που μένει η οικογένειά τους ή ακόμα και στην ίδια πόλη μπορεί να εργάζονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ή να αναγκάζονται να μετακινούνται σε δύο και τρία σχολεία. Επομένως είναι εκτοξευμένα τα έξοδα για μετακινήσεις, αλλά και μετακομίσεις, γιατί δεν ξέρεις πού θα δουλέψεις την επόμενη χρονιά»...

Ειδικά για το θέμα της στέγασης συμπληρώνει ότι στο κέντρο της Αθήνας και σε τουριστικές περιοχές υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μιας και «οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν στέγη. Ασε που υπάρχει τώρα και το αίσχος των τριμηνιτών: Τους παίρνουν στα μέσα της χρονιάς και κανείς δεν τους νοικιάζει σπίτι για τρεις μήνες - εδώ δυσκολευόμαστε ακόμα και όταν ψάχνουμε για εννιάμηνο - με αποτέλεσμα να στρέφονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ομως, έτσι το κόστος ενοικίου είναι πολλαπλάσιο. Υπάρχουν συναδέλφισσες που αναγκάστηκαν να πληρώνουν έως και 700 ευρώ νοίκι, έφευγε σχεδόν όλος ο μισθός τους εκεί δηλαδή, για να μαζέψουν μόρια μπας και δουλέψουν του χρόνου».

«Υπάρχει επίσης άλλη μια πλευρά», προσθέτει ο Δ. Βεργάκης και εξηγεί: «Εξαιτίας του "προσοντολογίου" που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, δημιουργείται μια ανταγωνιστική κούρσα συλλογής προσόντων και τίτλων, για μια καλύτερη θέση στον πίνακα, μπας και δουλέψουμε την επόμενη χρονιά, είτε μονιμοποιηθούμε κ.λπ. Ετσι, για πολλούς συναδέλφους μεγάλο μέρος του μισθού πηγαίνει σε σεμινάρια, μεταπτυχιακά κ.λπ.».

Την ίδια στιγμή δε που οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί βιώνουν όλα αυτά, οι ανάγκες για μόνιμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, άρα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, είναι ξεκάθαρα φανερές από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Οπως σημειώνει ο Δ. Βεργάκης, «θέσπισαν τους τριμηνίτες υποτίθεται για προσωρινές αναπληρώσεις αυτών που νοσούν με Covid κι όταν πάνε οι συνάδελφοι στα σχολεία, τους βάζουν να καλύπτουν οργανικά κενά. Η κυβέρνηση κομπάζει ότι όλα είναι καλά στα σχολεία, την ίδια στιγμή όμως τα κενά εκπαιδευτικών είναι χιλιάδες. Ειδικά στην Παράλληλη Στήριξη υπάρχουν πάρα πολλές διαγνώσεις και παιδιά που μένουν αβοήθητα χωρίς τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, π.χ. στη Θεατρική Αγωγή υπάρχουν πολλά κενά. Και είναι υποκρισία της κυβέρνησης που τάχα τη νοιάζουν οι χαμένες διδακτικές ώρες από μαθητικές καταλήψεις ή από τον χιονιά και δίνει εντολές για αναπληρώσεις και τηλεκπαίδευση, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν σχολεία που με δική της ευθύνη δεν κάνουν π.χ. Θεατρική Αγωγή, δεν κάνουν Γυμναστική κ.ο.κ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ