Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΓΝΗ
Ανακυκλώνει το προσωπικό για να καλύψει «τρύπες»

Εκ των ενόντων, με υπερωριακή απασχόληση, θα στελεχωθεί η υπηρεσία φύλαξης του νοσοκομείου

Τη μεθόδευση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) να καλύψει τις ανάγκες σε επιπλέον προσωπικό για την υπηρεσία φύλαξης από τους υφιστάμενους εργαζόμενους, αντί να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Στις 20 Σεπτέμβρη, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ απηύθυνε «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καλώντας «όσους ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν την υπηρεσία φύλαξης να υποβάλουν αίτηση». Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που απασχολείται σε μια οποιαδήποτε θέση στο νοσοκομείο, μπορεί να καταθέσει αίτηση για να δουλέψει υπερωριακά στην επιτήρηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Το Σωματείο καταγγέλλει τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου, τη ΔΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, που δεν προχωρούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασφάλειας, αλλά καθιστά τους ίδιους τους εργαζόμενους (χωρίς εκπαίδευση) υπεύθυνους για ό,τι συμβεί και με κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι ποικιλοτρόπως. Επίσης, καταργεί ειδικότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του νοσοκομείου».

Το Σωματείο απαιτεί «την άμεση πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για 24ωρη προστασία και φύλαξη εντός και εκτός του νοσοκομείου». Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η τακτική της κάλυψης αναγκών από το υφιστάμενο προσωπικό ακολουθείται εδώ και χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες των νοσοκομείων, οι οποίες επιπλέον, αντί να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτούνται από τα έσοδα των νοσοκομείων, δηλαδή είτε απευθείας από τους ασθενείς, είτε από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Στην περίπτωση του ΠΑΓΝΗ, με τον τρόπο αυτό καλύπτονται 30 βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ανάγκες σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Συνολικά, οι 450 από τους 1.700 εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ απασχολούνται πέραν του κανονικού ωραρίου τους στις ίδιες ή άλλες θέσεις.

Για την κατάσταση αυτή, το Σωματείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι πολλές φορές έχει αναδείξει «τις ευθύνες που υπάρχουν εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της εκχώρησης υποστηρικτικών υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους ή σε κάλυψη των αναγκών μέσω του ξεζουμίσματος των ασθενών, δια μέσου της ολοήμερης ιδιωτικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Ενδεικτικά, μέχρι το 2012 προβλέπονταν για τον κλάδο φυλάκων - νυχτοφυλάκων 16 θέσεις και υπηρετούσαν δύο. Στο προσωπικό ασφαλείας υπηρετούσαν 18 εργαζόμενοι και σήμερα υπηρετούν 11. Το 2016 οι προβλεπόμενες θέσεις για τη θέση φυλάκων - νυχτοφυλάκων είναι 5 και είναι κενές όλες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ