Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Χτύπησε με χημικά τη μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων

Αθλια επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που είχαν κλείσει το δρόμο για να μη φτάσει η πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Η πορεία στη λεωφόρο Αμαλίας
Η πορεία στη λεωφόρο Αμαλίας
Αντιμέτωποι με τα γκλομπς, τις ασπίδες και τα χημικά των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν χτες το πρωί χιλιάδες συνταξιούχοι της Αττικής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και διαδήλωσαν μαζικά ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και έφτασαν με πορεία μέχρι τη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Εκεί ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της Αστυνομίας, που είχαν κλείσει κάθετα το δρόμο, ώστε η διαδήλωση να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν ζητήσει να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Στο δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, οι δυνάμεις καταστολής πήραν εντολή να απαντήσουν με τη ρίψη χημικών, με σαφή στόχο να διαλυθεί η μαζική συγκέντρωση.

Αυτό που κατάφερε όμως η κυβέρνηση, ήταν να εξοργίσει τους συνταξιούχους, που εκτός από το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους, είδαν και το «μαστίγιο» της καταστολής να στρέφεται εναντίον τους. Ετσι, παρά την αποπνιχτική ατμόσφαιρα, παρέμειναν συγκεντρωμένοι στη Βασ. Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει».

Η μεγάλη πορεία διασχίζει την οδό Σταδίου
Η μεγάλη πορεία διασχίζει την οδό Σταδίου
Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές δυνάμεις για την επίθεση κατά των συνταξιούχων.

Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, που έλεγε ότι θα δώσει τις συντάξεις, σήμερα βάζει τις κλούβες της Αστυνομίας να μας κλείσουν το δρόμο», σχολίασε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Μόνο ο δρόμος του αγώνα είναι ανοιχτός», είπε και πρόσθεσε πως τα ΜΑΤ και οι κλούβες δεν τρομοκρατούν τους συνταξιούχους.

Κάτω από την κατακραυγή των διαδηλωτών, το Μέγαρο Μαξίμου πρότεινε αντιπροσωπεία των συνταξιούχων να συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, για να πάρει απάντηση από τους συνταξιούχους: «Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε στο Μαξίμου, ζητάμε να δούμε τον πρωθυπουργό».

Εξάλλου, αντιπροσωπεία τους είχε συναντηθεί με τον Αλ. Φλαμπουράρη σε κινητοποίηση που είχαν οργανώσει πέρσι το καλοκαίρι, με τον τελευταίο να δηλώνει πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό και παραπέμποντας σε συνάντηση μαζί του. Παρά το γεγονός ότι από τότε πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος, τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Αντιμέτωποι με κλούβες και με δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν οι συνταξιούχοι στο δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου
Αντιμέτωποι με κλούβες και με δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν οι συνταξιούχοι στο δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου
Στο δρόμο της πάλης μαζί με τους συνταξιούχους και τον εργαζόμενο λαό κάλεσε ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Απόστρατων Αστυνομικών Αττικής, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την Κοινωνική Ασφάλιση. Καταδίκασε την καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων και εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημα να γίνει δεκτή η αντιπροσωπεία από τον πρωθυπουργό.

«Αγώνας για να ζήσουμε»

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων διαμήνυσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία, τα κοινωνικά δικαιώματά τους. «Αγώνας για να ζήσουμε - Αποκατάσταση των συντάξεων - Δημόσια δωρεάν Υγεία». Κάτω από το σύνθημα αυτό, χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Το λόγο πήραν διαδοχικά ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Παναγιώτης Βαβουγιός, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και ο Παντελής Τάτσης, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Η στιγμή της επίθεσης με τα χημικά
Η στιγμή της επίθεσης με τα χημικά
Συνέχεια όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων χαρακτήρισε τη συγκέντρωση στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Υπογράμμισε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεντρώσεις σε επτά περιοχές της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Η πορεία που ακολούθησε, από τις μεγαλύτερες που οργάνωσαν οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εργασίας. «Είστε το υπουργείο που εδώ και χρόνια ο λαός έχει ονομάσει υπουργείο της εργοδοσίας», είπε ο Δήμος Κουμπούρης και αναφέρθηκε στα νέα αντεργατικά σχέδια, που περιλαμβάνουν χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και ακόμα λιγότερα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.

Από τους συνταξιούχους δεν ξέφυγε ούτε η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η κινητοποίηση και η μαζικότητά της. «Είμαστε χιλιάδες», απάντησαν στις «πληροφορίες» που διοχέτευε η Αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση δεν ξεπερνάει τα ...600 άτομα!

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση

Με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη μεγάλη κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής. «Την ευθύνη για τη βάρβαρη επίθεση την φέρνει ακέραια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός», σημειώνουν. Υπογραμμίζουν ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι, ούτε θα νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους ό,τι τους έχει περικοπεί.

«Συμμετέχουμε στους αγώνες του εργατικού κινήματος μαζί με τα παιδιά μας, για τα νέα αντεργατικά μέτρα που τους ετοιμάζουν, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, ελαστικά ωράρια κ.ά. Καλούμε τους συνταξιούχους να γραφτούν στα σωματεία τους και να καταγγείλουν τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος τους, μαζικοποιώντας πιο αποφασιστικά τις συγκεντρώσεις», καταλήγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ