Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις

Τα βήματα που καταγράφει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Τα βήματα που καταγράφει η αναδιοργάνωση της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των επιχειρηματικών ομίλων στην εκποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ενισχύει στοχευμένα τη δράση των επιχειρήσεων στο χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο πρωθυπουργός «επεσήμανε πως η Ελλάδα προχωρά στην αναδιοργάνωση του μοντέλου αγροτικής παραγωγής με επίκεντρο τις υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις οργανώσεις παραγωγών», όπως γράφεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας «ζήτησε από την ΕΕ να ενισχύσει χρηματοδοτικά αυτή την προσπάθεια, υπενθυμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που ήδη παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συνδράμει χρηματοδοτικά και με ευνοϊκούς όρους στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αναζητά ζεστό χρήμα και νέες επιχορηγήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αφού εκεί καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των επιδοτήσεων και όχι βέβαια στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που συνθλίβονται από την ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα χρηματοδότησης, όπου οι προϋποθέσεις συμμετοχής καλύπτονται μόνο από επιχειρηματίες που διαθέτουν ίδια κεφάλαια ή έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν υψηλά δάνεια από τις τράπεζες.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, «συμφωνήθηκαν η ευέλικτη εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, η αύξηση του προϋπολογισμού ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου, καθώς και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης - Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας μας».

Αποκαλυπτική ομιλία στη Βουλή

Την Πέμπτη, ο Επίτροπος συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με θέμα τη νέα ΚΑΠ. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «την περίοδο 2014-2020, οι Ελληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις», διευκρινίζοντας αμέσως ότι ως «μικρή επιχείρηση» νοείται για τον ίδιο και την ΕΕ επιχειρηματικοί όμιλοι τύπου «Creta Farm», την οποία έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μια συμφωνία χρηματοδότησης, 15 εκατ. ευρώ, με την "Creta Farm"», γιατί «σκοπεύει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» σε τέτοιες εταιρείες, «που βασίζεται στην καινοτομία», προδιαγράφοντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της μεταποίησης στον αγροτικό τομέα σε ακόμα λιγότερα χέρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ...«μικρή επιχείρηση» «έχει έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει πάνω από 800 εργαζόμενους»!

Ο ίδιος, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν στην οπτική της ΕΕ οι φτωχομεσαίοι αγρότες, απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, όπως για «την εξισωτική αποζημίωση και τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί», ότι δεν είναι «επιλέξιμες» από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ οι αποζημιώσεις προς τους φτωχούς αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, οι περιορισμοί σε αιγοτρόφους και βοσκοτόπια και πάει λέγοντας.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι δεν αφιέρωσε τυχαία ο Επίτροπος «ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να διαφημίσει καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό χώρο, όπως την "Creta Farm"». Δείχνει «το μοντέλο που προωθεί η ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική», που είναι η συγκέντρωση της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. «Αλλωστε, το έκανε χρόνια τώρα με το να επιβάλει στη χώρα μας ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να ανοίγει χωματερές για να θάβει το μόχθο και τον ιδρώτα των Ελλήνων αγροτών, για να οδηγηθούμε σε πλήρη διατροφική εξάρτηση από τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων».

«Ο Επίτροπος - πρόσθεσε ο Ν. Μωραΐτης - σήμερα, εδώ, ήταν άκρως αποκαλυπτικός για το μέλλον που επιφυλάσσει στη φτωχομεσαία αγροτιά η ΚΑΠ, η πολιτική της ΕΕ, την οποία υπηρετούν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις». Κάλεσε, τέλος, τους αγρότες σε οργάνωση της πάλης «για μια άλλη πολιτική και οργάνωση της οικονομίας, που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ