Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντιούνται σήμερα οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και ουσιαστικά τη μη εφαρμογή της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015. Η συνάντηση των Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο καταλήχτηκε την Τρίτη το βράδυ, ωστόσο όλες οι πλευρές δεν περιμένουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, που σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ σύνθετη, εξηγώντας ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης αλλά και στη φρασεολογία που χρησιμοποιεί η ουκρανική πλευρά, ότι «η συνάντηση γίνεται για να πεισθεί η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ». Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι στην εν λόγω συνάντηση δεν πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, αλλά δεν απέκλεισε διμερείς συναντήσεις του Βλ. Πούτιν.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί, ενώ οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα βομβαρδίζουν συνεχώς και κατοικημένες περιοχές), παρά τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, δεν έχουν απομακρύνει τον βαρύ οπλισμό από τη γραμμή αντιπαράθεσης. Από την πλευρά των πολιτοφυλακών των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ γίνεται λόγος για πάνω από 250 παραβιάσεις της εκεχειρίας το τελευταίο 48ωρο. Επίσης, για τη δολοφονία του διοικητή των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, Αρσέν Παβλόφ, με την προσωνυμία «Μοτορόλα», μέσα στο σπίτι όπου διέμενε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό δίπλα στο ασανσέρ (όπου υπήρξαν και τραυματίες), οι πολιτοφύλακες κατηγόρησαν τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Σε μήνυμά του ο λεγόμενος Πρόεδρος Αλεξάντερ Σακχαρτσένκο δήλωσε ότι θα υπάρξει τιμωρία αυτών που διέπραξαν τη δολοφονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ