Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙKΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες διαθέσεις συνεργασίας από τους εθνικιστές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες δηλώσεις που μαρτυρούν διαθέσεις συνεργασίας (αν όχι απλά «ανοχής») με την κυβέρνηση του ΑΚΡ έκανε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αν και από τη μια πλευρά συνεχίζει την κριτική στην κυβέρνηση για εκχώρηση υπερβολικών αρμοδιοτήτων στο σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, από την άλλη άναψε πάλι «πράσινο φως» για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Εχω εμπιστοσύνη στον τουρκικό λαό. Αν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ φέρει το σχέδιο για το Σύνταγμα στο κοινοβούλιο και λάβει υπόψη τις αρχές και τις ευαισθησίες μας, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί ένα λογικό αποτέλεσμα... Αν διασφαλιστούν οι (απαραίτητες) συνθήκες, εμείς δε θα διστάσουμε να συμβουλευτούμε το ισχυρό μας τουρκικό κοινό για οποιαδήποτε λύση σε ένα πρόβλημα ή ένα γρίφο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε χτες πως το κόμμα του θα επιδιώξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος είτε η πρόταση εγκριθεί από το κοινοβούλιο, είτε όχι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας το κυβερνείο της Αγκυρας εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης όλων των δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, μετά την έκδοση οδηγίας από τη ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) για πιθανότητα «τρομοκρατικών επιθέσεων» από το «Ισλαμικό Κράτος» σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κωνσταντινούπολης, Γκαζιαντέπ, Αγκυρας, Αττάλειας και Σμύρνης). Πάντως, η απόφαση του κυβερνήτη συνδέεται και με το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις πρώτες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ