Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μεγαλώνει το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΣΛΟ.--

Ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συνομιλίες για το Κυπριακό και οι δύο πλευρές ήδη δρομολογούν τη διαπραγμάτευση για τα «καυτά» θέματα Εδαφικού - Εγγυήσεων, μια σειρά από ισχυρά μονοπώλια εκφράζουν ζωηρότερο ενδιαφέρον για μπίζνες στην περιοχή.

Ενα από αυτά είναι και ο νορβηγικός κολοσσός «Statoil» που κατέθεσε υποψηφιότητα για γεωτρήσεις στο οικόπεδο «10» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο εκτελεστικός διευθυντής, Τιμ Ντόντσον, εξήγησε γιατί θα μεγαλώσει η «προσοχή» διαφόρων εταιρειών για την περιοχή. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης «αν βρεθούν σημαντικά αποθέματα αερίου, τότε δεν είναι διόλου απίθανο η Κύπρος να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στον τομέα Ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή».

Στο μεταξύ, το «παζάρι» γύρω από τη «λύση» δυναμώνει, όπως αποτυπώνεται και σε δηλώσεις που κάθε φορά ακολουθούν τις συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί. Μετά την προχτεσινή συνάντηση, ο ηγέτης του ψευδοκράτους δήλωσε ότι «σε περίπτωση που δεν είναι ανοιχτός ο δρόμος που μας οδηγεί στην πενταμερή διάσκεψη (σ.σ. για το θέμα της Ασφάλειας) αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα έχουμε λύση», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως ήδη «η Τουρκία ξεκίνησε να συζητά με την Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκάλεσαν στα Κατεχόμενα οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Ν. Χριστοδουλίδη, ότι δεν θα τίθεται θέμα «εγγυημένων πλειοψηφιών» σε κάθε «συνιστώσα πολιτεία». Ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, κατηγόρησε τη Λευκωσία για δημιουργία σύγχυσης και υποστήριξε ότι τα «ιδρυτικά κράτη» θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν το «δικαίωμα νόμιμης παραμονής», συνεχίζοντας: «Ο καθένας θα μπορεί να φιλοξενηθεί όπου επιθυμεί. Αν επιθυμεί εξοχικό θα μπορέσει να το αποκτήσει. Μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα και να εγκατασταθεί σε αυτό. Μπορεί να εργαστεί. Μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δουλειά, λαμβάνοντας τις σχετικές άδειες από τις τοπικές αρχές. Αυτές οι δυνατότητες θα παρέχονται και στις δυο πλευρές, με τρόπο που δεν θα δημιουργούν πολιτικά δικαιώματα ή άλλου είδους δικαιώματα». Αλλά και ο ίδιος ο Ακιντζί είπε:

«Δεν πρόκειται να σταλούν πίσω άνθρωποι με άδεια εργασίας. Θα ανανεωθούν οι άδειες εργασίας τους. Το εργατικό δυναμικό θα συνεχίσει να είναι εδώ. Στην Ομόσπονδη Κύπρο, στην οποία η οικονομία της Κύπρου θα είναι πιο βελτιωμένη, οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό θα μπορούν να καλυφθούν από την κοντινότερη χώρα, την Τουρκία. Μια μεικτή επιτροπή θα αποφασίσει για την άδεια διαμονής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ