Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεύτερες σκέψεις για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ξανασκεφθεί την προώθηση της διαπραγμάτευσης για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), καθώς μέλη αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων «υπενθύμιζαν» χτες με νόημα πως και η κυβέρνηση του προκατόχου της, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε αποδεχθεί το γεγονός πως «όλα τα δημοψηφίσματα» στη Βρετανία έχουν συμβουλευτικό και όχι νομικώς δεσμευτικό χαρακτήρα.

Αυτά, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο σε σχέση με τις προσφυγές πολιτών που ζητούν να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων και όχι η κυβέρνηση εάν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Brexit.

Με δεδομένο το κλίμα ανησυχίας που προκαλεί στη βρετανική αστική τάξη η αναμονή εξελίξεων, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, δήλωσε χτες πως συμφώνησε με τον Νεοζηλανδό ομόλογό του να προχωρήσουν σε τακτικές εμπορικές διαπραγματεύσεις ενόψει της διαδικασίας για τη διαπραγμάτευση του Brexit.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι η αύξηση του πληθωρισμού σημείωσε ρεκόρ διετίας. Από 0,6% που ήταν τον Αύγουστο, το Σεπτέμβρη (λόγω επικείμενου Brexit) έφθασε το 1%, λόγω αύξησης στις τιμές ρουχισμού, εισαγόμενων εμπορευμάτων, καυσίμων και κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία. Αντίθετα, μείωση παρατηρήθηκε στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων και ορισμένων τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ