Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΡΕΝΤΣΙ
«Συχαρίκια» για την αντιλαϊκή πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φιλοφρονήσεις για τις αντιλαϊκές τους επιδόσεις αντάλλαξαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που το βράδυ της Δευτέρας έφτασε για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Ο μεν πρώτος διαπίστωσε ότι η σημερινή ιταλική κυβέρνηση «προκαλεί το "στάτους κβο" με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», ο δε δεύτερος παίνεψε τη διοίκηση Ομπάμα γιατί «εδώ έχει παραχθεί έργο».

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «αντιμετώπιση» των «κλιματικών αλλαγών» και «καταστροφών» όπως και τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Και οι δύο στάθηκαν ιδιαίτερα στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ όπως δήλωσε ο Ομπάμα «στο οικονομικό μέτωπο, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία». Ασφαλώς, τέτοιες διμερείς επαφές συνδέονται και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και αντιθέσεις σχετικά με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς το ισχυρό αμερικανικό κεφάλαιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, με δεδομένο ότι οι γενικότερες «ισορροπίες» σε αυτήν επιδρούν π.χ. στη θέση και τη δύναμη «παικτών» όπως η Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του στη «Λα Ρεπούμπλικα», ο Αμερικανός Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» και ότι «ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες...». Ακόμα, υποστήριξε ότι η Ιταλία έχει δίκιο να διεκδικεί περισσότερο «χώρο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης». «Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ενωση», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ