Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονίζουν τη δράση τους στο μέτωπο της Υγείας

Πλατιά σύσκεψη, προχτές, στο Δημαρχείο της Καισαριανής

Περισσότερα από 40 σωματεία, σύλλογοι εργαζομένων και άλλοι φορείς από τις ανατολικές συνοικίες της Αθήνας πήραν μέρος στη μαζική σύσκεψη, το απόγευμα της Τετάρτης 25/10, στην Καισαριανή, με θέμα την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης στο μέτωπο της Υγείας.

Ανάμεσά τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής και Ηλιούπολης, των Νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», «Συγγρός» καθώς και συνδικαλιστές από το «Λαϊκό» και το «Αρεταίειο». Το «παρών» έδωσαν επίσης Επιτροπές Ανέργων, Σύλλογοι Φοιτητών, Συνταξιούχων, Γυναικών, Ενώσεις ΕΒΕ, φορείς γονέων καθώς και το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής του ΕΣΥΝ.

Η σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Ανατολικών Συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων, διαπίστωσε τις τραγικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και κατέληξε σε διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία της περιοχής για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για τους υγειονομικούς.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Αναγνώστου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Αναγνώστου
Στην εισήγηση, εκ μέρους του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο πρόεδρός του, Γιάννης Αναγνώστου, αναφέρθηκε στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Υγεία, που συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων υποβαθμίζει όλο και πιο πολύ τις δημόσιες μονάδες και τις δωρεάν παροχές, βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, από την οποία κερδίζουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Οπως είπε, «αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα...».

Ο Γ. Αναγνώστου, από τη σύσκεψη, απηύθυνε κάλεσμα αγώνα για να είναι οι υπηρεσίες Υγείας κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Οπως είπε, «αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να στρέφεται μόνο ενάντια σε κάθε κυβερνητικό σχέδιο, πρέπει να διεκδικεί την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, της τεράστιας προόδου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας. Για να είναι όμως αποτελεσματικός, χρειάζεται να στραφούμε ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση - ΔΝΤ που τους στηρίζουν...».

Την πρωτοβουλία αυτή των σωματείων χαιρέτισε, επίσης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους την απόφαση της δημοτικής αρχής να στηρίξει τον αγώνα τους με όσα μέσα διαθέτει.

Τα ματωμένα «πλεονάσματα»

Τα παραδείγματα που μεταφέρθηκαν στη σύσκεψη από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων ήταν πολλά και αποτύπωσαν την κατάντια του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας: Πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις όλων των ειδών, τεράστια κενά σε υγειονομικό προσωπικό, απίστευτες ουρές και ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, στροφή μεγάλου μέρους των ασθενών προς την ιδιωτική Υγεία, όσων αντέχουν τις αιματηρές πληρωμές, είναι μερικά από όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ασθενούς που χρειάστηκε να νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό» και οι οικείοι του μετέφεραν τα απαραίτητα για τη νοσηλεία του σεντόνια, κουβέρτες και μαξιλάρια από το σπίτι του!

Οι συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία μετέφεραν ακόμα πιο γλαφυρά τις ελλείψεις σε προσωπικό. Η Μαρίνα Χαλβατζή, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Αρεταίειο», σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν κουράγιο και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Ενώ λείπουν 35 νοσηλευτές και 19 ακόμα θα αφυπηρετήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, η διοίκηση, με τη συμφωνία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, ζητά μόνο 14 προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, τα χρωστούμενα ρεπό για το προσωπικό είναι εκατοντάδες.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολυήμερες καθυστερήσεις για τις αξονικές και μαγνητικές απεικονίσεις, ενώ ψηφιακή αγγειογραφία δεν γίνεται λόγω βλάβης εδώ και μήνες. «Ολες αυτές οι απαραίτητες υποδομές Υγείας που λείπουν από τις δημόσιες μονάδες οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε η Μ. Χαλβατζή.

Η Ντίνα Γεωργάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, όπου οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 37%, επισήμανε ότι τον ασθενή που μπαίνει στο νοσοκομείο τον υποδέχεται το γηρασμένο και στην πλειοψηφία του κουρασμένο προσωπικό, που αγωνιά μέρα με τη μέρα για το αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών. Κι αυτό τόσο λόγω των αντοχών του όσο και εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ. Οπως είπε, κάπως έτσι φτιάχνονται τα «πλεονάσματα» για τα οποία η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση πανηγύριζαν.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της Αννας Χάλαρη, εκ μέρους της Επιτροπής Ανέργων Ηλιούπολης: «Η πείρα μας λέει ότι πολύς κόσμος έχει απογοητευτεί και ψάχνει λύσεις μέσω γνωστών, φίλων του κ.λπ. Μερικές φορές νιώθουν άσχημα γιατί δεν έχουν χρήματα. Η υγεία μας όμως δεν πρέπει να κοστολογείται, "έτσι μου έλαχε, έτσι θα πορευτώ"...».

Μετέφερε μάλιστα την περίπτωση άνεργης μητέρας, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί και η οποία πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Οπως είπε, στην περίπτωση αυτή φαίνεται όλη η γύμνια της Πρόνοιας, αφού οι όποιες παροχές για να αντιμετωπίσει το σοβαρό και απαιτητικό πρόβλημα υγείας της είναι πετσοκομμένες. Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανέργων ήταν άμεσες για τη στήριξη του αγώνα αυτής της οικογένειας και περιλάμβαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους για να σβηστούν όλα τα χρέη που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σε σχέση με τον περιορισμό της «σπατάλης» και το «νοικοκύρεμα» που επικαλείται αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις στα ΠΕΔΥ των Ανατολικών Συνοικιών, μιας περιοχής που συγκεντρώνει πληθυσμό άνω των 300.000 ατόμων: Τα απογευματινά ιατρεία, που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των παιδιών, δεν λειτουργούν για αρκετές ειδικότητες και για ορισμένες άλλες λειτουργούν μια - δυο φορές τη βδομάδα. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα ο παιδίατρος είναι μόνο μια φορά απόγευμα, ενώ στου Ζωγράφου καθόλου. Τα κενά σε γιατρούς έχουν αποτέλεσμα τα ραντεβού να καθυστερούν πάνω από μήνα.

Οργάνωση της πάλης και διεκδίκηση

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή. Ως πρώτα βήματα αποφασίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των φορέων της περιοχής και να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και πλατιές συσκέψεις, όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο πάλης.

Επιπλέον, να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβρη, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και μεγάλη κινητοποίηση σε νοσοκομεία της περιοχής. Παράλληλα, σε κάθε συνοικία να οργανωθούν δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων γύρω από τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στις υγειονομικές μονάδες.

Το πλαίσιο πάλης, στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη, περιλαμβάνει σειρά διεκδικήσεων για μέτρα άμεσης προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ειδικά για την υγειονομική περίθαλψη, οι φορείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των εργαζομένων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργολαβικών εργαζομένων. Να λειτουργήσουν, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, οι δημόσιες μονάδες Υγείας που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν και να αναπτυχθούν δημόσια Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των υγειονομικών σε μισθούς και δικαιώματα ως αφετηρία για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Κεντρική διεκδίκηση των φορέων είναι το ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε είδους πληρωμής. Με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ