Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «όχι»

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις

Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί στην Ιταλία και χιλιάδες είναι οι άστεγοι
Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί στην Ιταλία και χιλιάδες είναι οι άστεγοι
ΡΩΜΗ.--

Προβάδισμα στο «όχι» δίνει δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Ντεμος&Πι» για λογαριασμό της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην Ιταλία στις 4 Δεκέμβρη, με αντικείμενο μεταρρυθμίσεις για μια πιο ευέλικτη εκτελεστική εξουσία. Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσαν έτοιμοι να απορρίψουν τις προτεινόμενες αλλαγές (σε Γερουσία κ.τ.λ.), ενώ το αντίθετο δήλωσε το 35%.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», μόνο δύο από τις συνολικά 26 δημοσκοπήσεις που έγιναν τον Οκτώβρη κατέγραψαν μεγαλύτερα ποσοστά για το «ναι», με αρκετούς αναλυτές να προσδοκούν ότι η έναρξη μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας θα προσθέσει νέες αναταράξεις για την ιταλική καπιταλιστική οικονομία που ήδη περνά δυσκολίες.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να αξιοποιήσει και τις νέες σεισμικές δονήσεις που δοκιμάζουν τον ιταλικό λαό στην αντιπαράθεσή του με την ΕΕ, διεκδικώντας μεγαλύτερη χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια» δήλωσε μεταξύ άλλων, κρίνοντας σκόπιμο να συμπληρώσει ότι «δεν υφίσταται μπρα ντε φερ με την Ευρώπη, δεν υπάρχουν προβλήματα, για το σεισμό και την ανοικοδόμηση θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται. Σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ειδικοί όροι, σε περίπτωση ειδικών συνθηκών». Ενώ επανέλαβε και ότι τόσο η αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών όσο και των συνεπειών των σεισμών πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες δαπάνες. Επισήμανση που, ανεξάρτητα από το αν έχει βάση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καλύψει τις αληθινές επιδιώξεις της ιταλικής κυβέρνησης, που είναι να διαπραγματευτεί μεγαλύτερη «ευελιξία» στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμφωνιών για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, και όχι για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών, τις οποίες η πολιτική της σχεδιασμένα υπονομεύει. Επίσης, ο Ρέντσι είχε δηλώσει αρχικά ότι αν δεν περνούσαν οι συνταγματικές αλλαγές που προτείνει στο δημοψήφισμα του Δεκέμβρη, προτίθεται να παραιτηθεί. Ωστόσο, τώρα τελευταία δεν το επαναλαμβάνει, αφού αυτό θα σήμαινε πολιτικές ανακατατάξεις στην Ιταλία.

Στο μεταξύ, Ιταλοί γεωλόγοι υποστήριξαν ότι στις περιφέρειες Ούμπρια, Λάτιο και Μάρκε, στις οποίες το τελευταίο δίμηνο έγιναν συνεχείς σεισμοί, το έδαφος υποχώρησε κατά είκοσι μέχρι και εβδομήντα εκατοστά. Χτες, νέα σεισμική δόνηση έντασης 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή λίγο πριν τις 9 π.μ., με εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ