Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτεραιότητες η «παροχή ασφάλειας» και η προσέλκυση επενδύσεων

Η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών εστιάζει από τους πρώτους στην προσφορά της Κύπρου στη «σταθερότητα» της περιοχής (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη Μογκερίνι στη Λευκωσία)

Copyright 2016 The Associated

Η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών εστιάζει από τους πρώτους στην προσφορά της Κύπρου στη «σταθερότητα» της περιοχής (φωτ. από την πρόσφατη επίσκεψη Μογκερίνι στη Λευκωσία)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη διασύνδεση του Κυπριακού με ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βεβαιώνουν καθημερινά οι εξελίξεις, ενόψει και της πολυήμερης συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε θέρετρο της Ελβετίας, από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη.

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης παρενέβη στο συνέδριο του «Economist» που άρχισε στη Λευκωσία, όπου και ανέδειξε την ανυπομονησία πολλών επενδυτών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί η σημερινή δυσκολία συνεργασίας στο νησί: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι ομολογουμένως και το μεγαλύτερο βήμα, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει και τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής της Κύπρου στα σχέδια για την εγγύηση της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην περιοχή. «Ωστόσο, πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα - μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας το ρόλο μας ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει και η συνάντηση στην Ελβετία (στο θέρετρο Μον Πελεράν) όπου το Εδαφικό θα είναι το βασικό θέμα, αλλά όχι το μοναδικό (όπως αποτυπώθηκε και στην ίδια την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών), δυναμώνει και μια συζήτηση που εστιάζει σε εσωτερικά ζητήματα (π.χ. διακυβέρνηση) και καλλιεργείται κλίμα υποτίμησης διεθνών πλευρών του ζητήματος, στρώνοντας έτσι το έδαφος για τη νομιμοποίηση τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώ ταυτόχρονα καθαγιάζεται και ο ρόλος ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως η ΕΕ. Αλλά και από την άλλη μεριά, πλευρές που διευκρινίζονται για τις προτάσεις και συμφωνίες που προχωρούν, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που προωθείται είναι ουσιαστικά διχοτομική «λύση».

Προχτές το βράδυ, παρεμβαίνοντας σε εγκαίνια μουσείου ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως «το ποια περιοχή θα διοικείται από ποιους δεν έχει τόση σημασία» και ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι ακριβώς μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, αλλά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την απρόσκοπτη συνεργασία πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες». Επίσης, επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα που συζητιούνται, εξήγησε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν τη Δημόσια Υπηρεσία της ελληνοκυπριακής πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους Δημόσια Υπηρεσία, «θα έχουμε τα δικά μας δικαστήρια, θα έχουν τα δικά τους δικαστήρια, αλλά θα υπάρχει και το ομόσπονδο δικαστήριο που είναι εντελώς διαφορετικός ο ρόλος από αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε, αφού θα ασχολείται με συνταγματικά θέματα που αφορούν ενδεχόμενα διαφορές της κεντρικής κυβέρνησης με τις τοπικές κυβερνήσεις των ομόσπονδων πολιτειών κ.ο.κ. Η κάθε μια πολιτεία θα έχει το δικό της σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το δικό της σύστημα Υγείας...».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, η Τεχεράνη εξέφρασε την προθυμία της να συμβάλει κι αυτή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Δημ. Συλλούρης, ζήτησε να αξιοποιηθούν οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί το Ιράν, προς την κατεύθυνση της βοήθειας, μέχρι το βαθμό που μπορούν, και στην ισλαμική διάσκεψη για στήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης στο Κυπριακό. «Υπάρχει θέληση, υπάρχει βούληση, μέχρι του βαθμού που ο υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. του Ιράν), μου είπε ότι αν νομίζετε πως και κάποιες συναντήσεις θα ήταν βοηθητικές για κάποια θέματα να γίνουν στο Ιράν, εμείς προσφερόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ