Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ-ΣΥΡΙΑ
Στα προάστια της Μοσούλης έφτασαν τα ιρακινά στρατεύματα

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας καταγγέλλει τη Δύση πως εμποδίζει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και την καλεί να αποφασίσει εάν τελικά πολεμά τη Ρωσία ή τους τρομοκράτες...

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στα περίχωρα της Μοσούλης

Copyright 2016 The Associated

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στα περίχωρα της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η χτεσινή άφιξη των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού στο ανατολικό προάστιο της Μοσούλης Γκόγκτζαλι προβλήθηκε σαν σημαντική επιτυχία για την επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Ωστόσο, η γρήγορη προέλαση των ιρακινών δυνάμεων και ιδιαίτερα η χτεσινή επιτυχής ανακατάληψη του κτιρίου της τηλεόρασης στη Μοσούλη από τους Ιρακινούς κομάντος δεν προδικάζει την εξέλιξη άλλων, πιο κρίσιμων επιχειρήσεων που ακολουθούν από δω και μπρος, όπως: Ανακατάληψη των περισσότερων συνοικιών της πόλης (περίπου 1,5 εκατ. κατοίκων) μέχρι το κέντρο της, άνοιγμα «διαδρόμων» για τη διαφυγή πολλών χιλιάδων αμάχων, οδομαχίες εντός αστικών περιοχών μεταξύ των περίπου 5.000 τζιχαντιστών που υπολογίζεται πως υπάρχουν στην πόλη και των ιρακινών δυνάμεων, Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και κάποιες πολιτοφυλακές Σιιτών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, από τις 17 Οκτώβρη οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν καταλάβει 1.440 χιλιόμετρα γης στην επαρχία Νινευί.

Τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα με το Ιράκ

Η γρήγορη προέλαση των ιρακινών δυνάμεων προκαλεί το αυξημένο «ενδιαφέρον» και την έντονη στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας.

Τουρκικά στρατεύματα από την Αγκυρα και το Κάνκαρι μετέβησαν χτες στα σύνορα με το Ιράκ, με κατεύθυνση τη μεθοριακή πόλη Σινώπη, απέναντι από την οποία, στην ιρακινή πλευρά των συνόρων βρίσκεται η πόλη Ταλ Αφάρ, όπου ζει κοινότητα Τουρκμένων, με πρόσχημα την οποία η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, δεν αποκλείεται να κλιμακώσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος. Αλλωστε, και χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, ήταν ξεκάθαρος, δηλώνοντας στο τουρκικό δίκτυο ΧΑΜΠΕΡ: «Η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να περιμένει πίσω από τα σύνορά της και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε να εμποδίσει να αποκτήσουν ορμητήριο οι τρομοκράτες του ΡΚΚ στο Σιντζάρ».

Ο Ισίκ κατέληξε προειδοποιώντας ότι η Αγκυρα «προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».

Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Ρώσο υπουργό Αμυνας

Στο μεταξύ, στη Συρία, οι συνεχείς επιθέσεις αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς αμάχους, σε ανατολικές συνοικίες στην πόλη Χαλέπι, αλλά και στα δυτικά προάστια της πόλης, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του ΟΗΕ, προκαλούν την έντονη αντίδραση του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Σόιγκου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως εμποδίζουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και ότι δεν «τιθασεύουν» τους αντικαθεστωτικούς που συνεργάζονται με τζιχαντιστές και πως ως εκ τούτου «απομακρύνονται επ' αόριστον οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία»! Πρόσθεσε πως οι αντικαθεστωτικοί που συνεργάζονται με τη Δύση και τους συμμάχους της «σκοτώνουν καθημερινά δεκάδες αμάχους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι από τους διαδρόμους που έχει ανοίξει ο συριακός και ο ρωσικός στρατός», ρωτώντας ρητορικά: «Αυτή είναι η αντιπολίτευση με την οποία κάνετε συμφωνίες;».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις ΝΑΤΟικών χωρών και την άρνηση ορισμένων να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό ρωσικών πλοίων σε λιμάνια ευρωπαϊκών χωρών, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είπε πως η εξέλιξη δεν επηρέασε το πρόγραμμα των ρωσικών πλοίων που πλέουν στη Μεσόγειο με κατεύθυνση τη Συρία. Κάλεσε, στη συνέχεια, τις δυτικές χώρες «να αποφασίσουν ποιον πολεμούν στα αλήθεια τη Ρωσία ή τους τρομοκράτες;»

Επίσης, γνωστοποιήθηκε χτες επίθεση στο Δυτικό Χαλέπι σε κτίριο που ανήκε στον ΟΗΕ, με αναφορές μόνο σε υλικές ζημιές, που προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων του οργανισμού. Το χτύπημα, κατά πάσα, πιθανότητα έγινε από δυνάμεις των λεγόμενων αντικαθεστωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ