Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Πάγωμα» μισθών και στη Φινλανδία

Για να καλυφθεί το «χάσμα ανταγωνιστικότητας» με τις άλλες χώρες

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας καλεί το λαό της χώρας να καλύψει το «χάσμα ανταγωνιστικότητας 15% που έχει δημιουργηθεί έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων της χώρας», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, σύμφωνα και με το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ». Σε μια σύγκριση καταρχήν με το γερμανικό κεφάλαιο, αλλά και τις επιδόσεις του κεφαλαίου στη Σκανδιναβική Χερσόνησο και ειδικά του σουηδικού, η Φινλανδία μετρά απώλεια θέσεων και πλεονεκτημάτων στη διαρκή «κούρσα» των μονοπωλίων για τη μοιρασιά αγορών.

Σημαντικό εκτιμάται ότι είναι το πλήγμα από τη μείωση των εξαγωγών (περίπου κατά 15%, προκαλώντας μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος), που εκτιμάται μάλιστα ότι επηρεάζουν κατά 40% της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδρούν σε μεγάλο μέρος και οι συνεχιζόμενες κυρώσεις σε βάρος της πολύ κοντινής Ρωσίας. Ετσι, η κυβέρνηση Σίπιλα περηφανεύεται που οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας θα λάβουν φέτος στην πραγματικότητα μηδενικές αυξήσεις (0,4%), ενώ για το 2017 έχει ήδη συμφωνηθεί «πάγωμα» των μισθών. Σε αυτή τη βάση, δημιουργούνται και προσδοκίες ώστε από το 2018 «οι εξαγωγικές βιομηχανίες θα βάλουν τις βάσεις για τις νέες διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα», όπως εξήγησε και ο Σίπιλα. Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει και ότι «πολλοί συνάδελφοί μου στην Ευρωζώνη έχουν εκπλαγεί με τον τρόπο που καταφέραμε να πετύχουμε μια εσωτερική υποτίμηση».

Αυτή είναι η κατάσταση σε μια από τις χώρες που τα αστικά επιτελεία και στην Ελλάδα επέμεναν να παρουσιάζουν ως «παράδεισο» για τους εργαζόμενους, όπου δήθεν τα δικαιώματά τους δεν τα «ακουμπούσε» κανείς. Τώρα τα σημάδια της ύφεσης «χτυπούν» και την πόρτα της Φινλανδίας, όπου ούτως ή άλλως ο πλούτος που αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς οι εργάτες ποτέ δεν ήταν δικός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ