Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διαξιφισμοί ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς απομένει πλέον μία βδομάδα μέχρι τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Ο Τραμπ κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που η τελευταία εκλεγεί θα δει τη θητεία της να επισκιάζεται από τις έρευνες του FBI, μία πιθανή δίκη και «η χώρα θα βυθιστεί σε συνταγματικό χάος». Η Κλίντον από την πλευρά της εμφανίστηκε ψύχραιμη, δηλώνοντας ότι και οι νέες έρευνες σε σχέση με τον διακομιστή της ιδιωτικής αλληλογραφίας της, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, θα καταλήξουν όπως και οι προηγούμενες (χωρίς δηλαδή να βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος της). Ωστόσο και το τελευταίο περιστατικό δείχνει ότι οξύνεται η ενδοαστική διαπάλη, ως έκφραση διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου που εκφράζει ο κάθε υποψήφιος.

Πάντως η Κλίντον φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ως προς τον στόχο της συγκέντρωσης των 270 εκλεκτορικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, αφού δείχνει να διατηρεί το προβάδισμα που είχε εξασφαλίσει σε αρκετές από τις «πολιτείες-κλειδιά», μεταξύ των οποίων στην Πενσιλβανία και το Νιου Χάμσαϊρ. Εν τω μεταξύ ο μεγαλοεπιχειρηματίας νέων τεχνολογιών Πίτερ Τίελ όχι μόνο συνεχίζει να διαλαλεί την υποστήριξή του προς τον Τραμπ, ανακοινώνοντας προ ημερών τη δωρεά 1,25 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του τελευταίου, αλλά προέβλεψε πως το «κίνημα Τραμπ της αλλαγής» θα συνεχιστεί ακόμα και αν χάσει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στις 8 Νοέμβρη. Ο Τίελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι αυτό θα προκαλέσει «σημαντικές αλλαγές» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αναγκάζοντάς το να γίνει «νέο κόμμα, πέρα από τα δόγματα του Ρηγκανισμού». Επιπλέον επέκρινε το «πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο στην Ουάσιγκτον», κατηγορώντας το πως «έχει χάσει την επαφή με τον μέσο Αμερικανό» και ότι ο Τραμπ «ανατρέπει ένα σύστημα που πρέπει να αλλάξει».

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη των δύο υποψηφίων δίνεται πλέον στήθος με στήθος, με την τελευταία σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ και του δικτύου ABC News να φέρνει αυτή τη φορά πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ με 46%, έναντι 45% της Χίλαρι Κλίντον. Τέλος, τα νεώτερα στοιχεία από τις λεγόμενες πρόωρες εκλογές που διενεργούνται τις τελευταίες βδομάδες (ένα σύστημα που εφαρμόζεται και για το οποίο διατυπώνονται πολλές επικρίσεις για το αδιάβλητο της υπόθεσης) αναφέρουν πως έχουν ήδη ψηφίσει 24.700.000 Αμερικανοί ψηφοφόροι σε 37 πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ