Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ»
Αγωνιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Ξεκινούν από αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στη μονάδα της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Με τρεις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες συνεχίζουν από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και τις θυγατρικές τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την εταιρία στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία ιδιωτικοποιείται η εταιρία, θα ψηφιστεί μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η απεργία - λόγω του χαρακτήρα των διυλιστηρίων - θα προχωρήσει τμηματικά από το Σάββατο στις μονάδες παραγωγής των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη και τις φορτώσεις της ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μέχρι τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και τις θυγατρικές (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ).

Στο μεταξύ περιοδεία πραγματοποίησε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων ΕΛΠΕ και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα πρόσφατου δημοψηφίσματος μεταξύ των εργαζομένων, σύμφωνα με το οποίο το 90,36% των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ενημερώθηκε για τις ελλείψεις στη λειτουργία της επιχείρησης, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την αυθαίρετη αλλαγή του συνταξιοδοτικού προγράμματος, την ανυπαρξία επενδυτικού προγράμματος. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ιδιαίτερα ότι από την εξαγγελία του επενδυτικού προγράμματος των 175 δισ. που είχε κάνει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια έναρξης των εργασιών κατασκευής της μονάδας πολυπροπυλενίου, δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα!

Από την πλευρά του ο Α. Τζέκης, μιλώντας στους συνδικαλιστές, επισήμανε ότι η θέση του Κόμματος για τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως τα ΕΛΠΕ, είναι ότι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί αυτό απαιτεί και το συμφέρον των εργαζομένων και η οικονομία της χώρας, αλλά και η εθνική της ασφάλεια. «Δεν είμαστε υπερασπιστές αυτού του κράτους, τα ΕΛΠΕ όμως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», τόνισε.

Ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η υπόθεση των ΕΛΠΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της πόλης, με διεύρυνση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, τόνισε ότι μέσα από τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ισχυρό μήνυμα ότι αν επιμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος, θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταχρηστική κρίθηκε και η απεργία στα ΕΛΠΕ (2011-05-06 00:00:00.0)
Κύμα αυξήσεων από το Σεπτέμβρη (2004-08-10 00:00:00.0)
«ΣΤΟΠ» στην παραγωγή για έξι μέρες (2001-08-19 00:00:00.0)
"Οχι" σε νέα ιδιωτικοποίηση (1999-03-19 00:00:00.0)
Αλλαγή επωνυμίας για να πετύχει η μετοχοποίηση (1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ