Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εγκρίθηκε το αντιασφαλιστικό σχέδιο

Η κυβέρνηση έλαβε την έγκριση του ΣτΕ για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απειλεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Στα χέρια των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους
Στα χέρια των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με ελάχιστες επιμέρους και τυπικές παρατηρήσεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης. Μια «ίση μεταχείριση» που στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, τουλάχιστον κατά 5 χρόνια, σύμφωνα πάντα και με την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Το σχέδιο είχε εσπευσμένα κατατεθεί για έγκριση στο ΣτΕ στις 30 Ιούλη, καθώς τα χέρια της κυβέρνησης «λύθηκαν» από σχετική - καταδικαστική - απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είχε καθυστερήσει (από το 1997) να επικυρώσει τις οδηγίες 86/378 ΕΟΚ και 98/97/ΕΚ. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε και σε προγενέστερη διαπίστωσή του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης» και μάλιστα ότι ένα από αυτά είναι των εργαζομένων στη ΔΕΗ! Ετσι, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα την αντιασφαλιστική πολιτική της, όπως αυτή εκφράστηκε πριν λίγους μήνες και την οποία ποτέ δεν «πάγωσε», όπως υποστήριξαν τα στελέχη της, ούτε και αναθεώρησε.

Στο σχέδιο, το οποίο αντιγράφει τις οδηγίες, γίνεται σαφής αναφορά στο ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι εισφορές και κάθε άλλου είδους παροχές, πρέπει να είναι ίδιες για άντρες και γυναίκες. Η «ίση μεταχείριση» που προωθεί είναι ουσιαστικά ένα πρόσχημα που στοχεύει να επιβαρύνει τη θέση των γυναικών στην ασφάλιση και όχι φυσικά να ελαφρύνει αυτή των αντρών. Εξάλλου και οι κυβερνητικές θέσεις είναι ξεκάθαρες ως προς την εξίσωση προς τα «πάνω» μεταξύ ανδρών και γυναικών, με σκοπό από τη μια να αυξηθούν οι υποχρεώσεις και για τα δυο φύλα και από την άλλη να περιοριστούν οι παροχές, επίσης και για τα δυο φύλα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε ωστόσο να αρνηθεί τις προθέσεις της και να υποβαθμίσει τη σημασία του Προεδρικού Διατάγματος. Σε αυτό βοηθήθηκε και από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία επίσης θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ρύθμισης, αντί να σημάνει την ενεργοποίηση των εργαζομένων εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να καθορίσει επίσημα, ποια ασφαλιστικά ταμεία και ποια όχι, υπάγονται στην «επαγγελματική ασφάλιση». Στην έκθεση του ΣτΕ, με την οποία εγκρίνεται το ΠΔ, αναφέρεται ότι «δεν είναι εκ των προτέρων γνωστός ο αριθμός των κρατικών νομικών προσώπων (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) επί των οποίων θα έχουν εφαρμογή οι εν λόγω διατάξεις»! Η κυβέρνηση αρκείται στην αναφορά του γενικόλογου ορισμού της ΕΕ για το τι είναι «επαγγελματική ασφάλιση», αλλά τουλάχιστον ένα ταμείο, αυτό στη ΔΕΗ, θεωρείται ήδη τέτοιο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-07-23 00:00:00.0)
Μπουρλότο στα δικαιώματα των γυναικών (2007-11-06 00:00:00.0)
Επίσημη έγκριση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων (2001-08-17 00:00:00.0)
«Αγώνας της Γυναίκας» (2001-07-17 00:00:00.0)
«Φρενάρει» την εφαρμογή της οδηγίας 89/48 (2000-05-23 00:00:00.0)
«Φωτιά» στον υδροβιότοπο από την Ολυμπιακή Φλόγα (2000-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ