Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
«ΣΤΟΠ» στην παραγωγή για έξι μέρες

Με το σταμάτημα των μονάδων παραγωγής σε Ασπρόπυργο - Θεσσαλονίκη και στις φορτώσεις των βυτιοφόρων, ξεκίνησε χτες το πρωί η 6ήμερη απεργία των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και τις θυγατρικές του, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ολοκληρωτικά την εταιρία. Η απεργία, λόγω του χαρακτήρα των διυλιστηρίων, ξεκινάει τμηματικά και μέχρι αύριο Δευτέρα θα επεκταθεί σε όλα τα τμήματα με την καθολική συμμετοχή όλου του προσωπικού των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ).

Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, ενώ την Πέμπτη, τελευταία ημέρα της απεργίας, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Ομοσπονδίας με τα σωματεία - μέλη, αλλά και άλλα σωματεία του κλάδου (εμπορίας, ιδιωτικών διυλιστηρίων) για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων. Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει 12ήμερη απεργία στα τέλη του Ιούλη, την οποία ανέστειλαν μετά από έξι ημέρες, καθώς η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία παραδίδεται ακόμα 30% - εκτός από το 49% - της εταιρίας στους ιδιώτες θα ψηφιστεί στις 23 Αυγούστου.

Σαφή κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους απευθύνει σε ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στο Πετρέλαιο και Χημική Βιομηχανία» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ) όχι απλά να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία - η οποία δεν πρέπει να αποτελέσει ντουφεκιά στον αέρα - αλλά και να παλέψουν για να έχει συνέχεια, προοπτική και να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κλάδο και την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να μην περιοριστούν μόνο στο αίτημα «για επαναφορά των ΕΛΠΕ 100% στο δημόσιο», αλλά να απαιτήσουν «ένα νέο κρατικό φορέα ενέργειας. Ενα φορέα που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πηγές και θα προωθεί τη συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων πηγών με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Ενα φορέα που θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο του κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού της οικονομίας».

Τέλος, η παράταξη κάνει σαφές στην κυβέρνηση και σε κάθε «στρατηγικό σύμμαχο» ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τις εργασιακές κατακτήσεις τους, τις θέσεις εργασίας, αλλά και να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος εθνικής περιουσίας. «Είναι γνωστό σε τούτο τον τόπο πως ο κάθε επίδοξος αγοραστής, αφού εκμεταλλευτεί αυτόν τον πλούτο και αποκομίσει τεράστια κέρδη θα το μετατρέψει σε παλιοσίδερα. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί», σημειώνει χαρακτηριστικά η παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ