Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ
Τι να προσέξουμε στις διακοπές

Οι διακοπές συνεχίζονται. Ισως οι περισσότεροι να γυρνάνε αλλά υπάρχουν και οι άλλοι που καθυστέρησαν, που πάντα άλλωστε καθυστερούν, γιατί επιθυμούν λίγη άπλα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση πιθανόν λοιμώξεων ή άλλων δυσάρεστων νοσημάτων, που μπορεί να γίνουν αιτία να χαλάσουν τη διάθεσή τους.

Ναυτία: Αν η ναυτία είναι ένας λόγος που σας κάνει να δυσανασχετείτε για το ταξίδι, εμείς θα σας προτείνουμε μια λύση πολύ απλή, πέρα από τη γνωστή δραμαμίνη. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας ξερά φύλλα βασιλικού σε μισό λίτρο βραστό νερό και αφήστε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σουρώστε το και πιείτε ένα κρασοπότηρο από το αφέψημα, μισή ώρα πριν ταξιδέψετε.

Ηλίαση: Τα συμπτώματά της, είναι έντονος πονοκέφαλος και ζάλη. Μπορεί ακόμα να αισθανθείτε και αστάθεια και το χώρο γύρω σας να γυρίζει. Για να την αποφύγετε θα πρέπει να μην είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο πολλές ώρες και χωρίς καπέλο. Να πίνετε πολύ νερό, χυμούς και να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και οινοπνευματώδη. Επίσης καλό είναι να κάνετε πολλά ντους.

Μυκητιάσεις: Οι μύκητες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι την καλοκαιρινή περίοδο, αφού οι μεγάλες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, ευνοούν την επώασή τους. Είναι πολύ εύκολο να κολλήσει κανείς μύκητες, από την άμμο, την ξαπλώστρα, τα αποδυτήρια, τις πισίνες, αλλά και από το μαγιό, ή το ιδρωμένο εσώρουχό σας. Γι' αυτό θα πρέπει, αν είστε στην πλαζ να προσέχετε πού πατάτε και αν βγείτε από τη θάλασσα φορέστε ένα στεγνό μαγιό. Επίσης μην απλώνετε την πετσέτα σας απευθείας στην άμμο αλλά στην ψάθα και μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια ή δίπλα σε πισίνες που λιμνάζει το νερό. Να φοράτε βαμβακερά ρούχα και κάλτσες, να αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια, και να επιμένετε στο σκούπισμα των ποδιών και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα. Μια κρέμα ή μια σκόνη με αντιμυκητοκτόνο δράση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή λοιμώξεων.

Ωτίτιδα: Πρόκειται για την πιο συχνή λοίμωξη του καλοκαιριού. Συνήθως κάνει την εμφάνισή της, μετά το κολύμπι και ιδιαίτερα μετά τις βουτιές. Γι' αυτό δε θα πρέπει να μένετε αρκετή ώρα κάτω από την επιφάνεια του νερού - μακροβούτι - να σπουπίζετε καλά τα αυτιά σας κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα και όταν τα καθαρίζετε να προσέχετε ώστε να μην αφαιρείτε όλο το κερί, γιατί αποτελεί ασπίδα για την προστασία του εσωτερικού μέρους του αυτιού από τις λοιμώξεις.

Ψύξη: Η ψύξη είναι πολύ εύκολο να εκδηλωθεί, αφού η εφίδρωση είναι καθημερινό φαινόμενο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να πάθει ψύξη στον αυχένα, στην πλάτη ή στη μέση. Γι' αυτό θα πρέπει αν είστε ιδρωμένοι να αποφεύγετε τα ρεύματα, και αν οδηγείτε να έχετε κλειστό το παράθυρο. Αν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα μην προσπαθήσετε να κάτσετε κοντά σε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό και αν ιδρώνετε πολύ έχετε μαζί σας και μια δεύτερη μπλούζα.


Χ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ