Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σοβαρά προβλήματα πίσω από την τουριστική βιτρίνα

Ο ανύπαρκτος πολεοδομικός σχεδιασμός και η έλλειψη έργων υποδομής αλλοιώνουν την εικόνα του πανέμορφου νησιού
Ο ανύπαρκτος πολεοδομικός σχεδιασμός και η έλλειψη έργων υποδομής αλλοιώνουν την εικόνα του πανέμορφου νησιού
Τα δύο πανέμορφα νησιά του Ιονίου, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, έχουν μπει για τα καλά στο μάτι του μεγάλου κεφαλαίου και ιδιαίτερα σε αυτό που ασχολείται με τον Τουρισμό. Ολες οι πολιτικές που εφαρμόζονται στα δυο νησιά, είτε από την κεντρική εξουσία, είτε από την τοπική, έχουν στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του.

Ο Τουρισμός συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα ωραιότερα κομμάτια των νησιών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες διακρίνονται από μέγιστη πληρότητα σε αντίθεση με τις μικρότερες. Μεγάλοι χαμένοι οι κάτοικοι των νησιών και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που η εργατική τους δύναμη γίνεται θυσία στο βωμό των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Οι αγρότες υφίστανται τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να μην επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη. Η παραγωγή των εσπεριδοειδών έχει μείνει σχεδόν όλη απούλητη, ενώ το λάδι και οι αμπελοκαλλιέργειες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να προσφέρουν ικανοποιητικές τιμές.

Οι υποδομές των νησιών παραμένουν πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος.

Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στην υγειονομική περίθαλψη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το αποψιλωμένο προσωπικό.

Με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Για τη χρηματοδότησή τους θα διατεθούν περίπου 176 δισεκατομμύρια δραχμές. Το μεγαλύτερο τμήμα από αυτά θα διατεθεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου 2601/98, από τον οποίο αποκλείονται ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί με βάση αυτό το νόμο ενισχύεται η ίδρυση και η επέκταση ξενοδοχείων πολυτελείας, Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Ετσι τα ξενοδοχεία των μικρότερων κατηγοριών αποκλείονται. Από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αξιοποίηση δραστηριοτήτων όπως ο συνεδριακός τουρισμός, αλλά και για την κατασκευή υποδομών όπως, λ.χ., μαρίνες και αγκυροβόλια για γιοτ, γήπεδα γκολφ κ.ά., είναι φανερό πως επιδιώκεται η προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος.

Νέα ήθη στον Τουρισμό προσφέρουν οι μεγάλες εταιρίες τουρισμού - TOUR OPERATOR'S - που εμπορεύονται πλέον τον τουρισμό και μπορούν κάθε φορά να καθορίζουν πού θα πάει ο κόσμος για διακοπές. Αυτές οι εταιρίες συνεργάζονται με τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι προσελκύουν κόσμο και τους προσφέρουν πακέτα διακοπών, στα οποία όλα είναι κανονισμένα (εισιτήρια, ξενοδοχεία), με το αζημίωτο φυσικά. Αυτές οι εταιρίες διαχειρίζονται τις διακοπές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και όπως είναι φυσικό μπορούν να καταποντίσουν κυριολεκτικά περιοχές που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Αλλωστε, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων, ο συγκεκριμένος τρόπος του οργανωμένου τουρισμού πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με τον μεμονωμένο. Φέτος τα μεγάλα γραφεία τουρισμού έχουν επιλέξει κατά κύριο λόγο τα παράλια της Τουρκίας για να στείλουν διακοπές όσους επιθυμούν.

Είναι χαρακτηριστικό - μέσα από τα πακέτα συμφωνιών που έχουν συνάψει οι TOUR OPERATOR'S με ορισμένα ξενοδοχεία όπως το Ζάντε-Λούη-Μπιτς - πως ορισμένοι τουρίστες είχαν περασμένο στα χέρια τους ένα πράσινο βραχιόλι με το οποίο κυκλοφορούσαν όλη την ώρα. Οταν ρωτήσαμε τι σημαίνει αυτό, ο διευθυντής του ξενοδοχείου μάς απάντησε, πως είναι πελάτες ιδιαίτερης περιποίησης αφού έχουν τη δυνατότητα όποτε θέλουν να γευματίζουν ή να πίνουν το ποτό τους σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

Για όλα όσα απασχολούν τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει μαζί τους αλλά και με τους αρμόδιους φορείς των νησιών, παρακολουθώντας την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ