Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονίμως κλινήρης η υγειονομική περίθαλψη

Η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού είναι το κύριο πρόβλημα, που σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής αποτελούν την αιτία των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των δύο νησιών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την απότομη αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η ήδη προβληματική κατάσταση των νοσοκομείων, αφού η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις άδειες των εργαζομένων επιτείνουν το πρόβλημα.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις έχει φτάσει τους εργαζόμενους στα όριά τους, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες να μην ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του προβλήματος η κυβέρνηση, αντί μονίμου προσωπικού, προχωρεί σε προσλήψεις εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις - οι οποίοι μετά τη λήξη της σύμβασης αποχωρούν, ενώ καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η άθλια κατάσταση να διαιωνίζεται - με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα.

Πολλές ειδικότητες λειτουργούν μόνο με ένα γιατρό, ενώ επίσης πάρα πολλές ειδικότητες δεν έχουν κανέναν. Τα νοσοκομεία των δυο νησιών επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, αφού η πρωτοβάθμια υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, όπου υπάρχουν πέντε αγροτικά ιατρεία άνευ εξοπλισμού, τα οποία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά ακόμα και τα πιο απλά να καταλήγουν στα νοσοκομεία. Αν συνυπολογίσει κανείς και την έλλειψη χώρων για εξωτερικά ιατρεία και νοσηλευτικά κρεβάτια, που διακρίνει ιδιαίτερα το νοσοκομείο της Ζακύνθου, τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό. Στη Ζάκυνθο άλλωστε οι καθαρίστριες κάνουν παράλληλα και τη δουλιά της τραπεζοκόμας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία από την έλλειψη προσωπικού και ασθενοφόρων για τη λειτουργία του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ Ζακύνθου από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ανάλογα προβλήματα έχουν και οι διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού αφού η έλλειψη προσωπικού - από 30 οργανικές θέσεις που απαιτούνται για να στελεχωθεί υπάρχουν μόνο 14 - αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τη σωστή λειτουργία του. Η έλλειψη προσωπικού, όπως μας είπε και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Γ. Γκούσκος, δεν επιτρέπει στον οργανισμό ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες και την ανάλογη διεκδίκηση των οφειλών των εργοδοτών που αυτή τη στιγμή έχει φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ