Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΡΕΣΠΕΣ
Περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις για τη ζημιά του '99

Με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να τους εμπαίζει και να τους αποδώσει άμεσα τις αποζημιώσεις που τους οφείλει για την κατεστραμμένη παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου 1999. Συνολικά έχουν να λαμβάνουν 220 εκατομμύρια δραχμές. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους της ακριτικής Πρέσπας, που ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια των φασολιών.

Απέναντι στον εμπαιγμό κυβέρνησης και υπηρεσιών, οι αγρότες του Δήμου Πρέσπας αντιδρούν αγωνιστικά. Χτες σύσσωμοι οι κάτοικοι της περιοχής, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα απέκλεισαν τον οδικό κόμβο του επαρχιακού δικτύου προς Ψαράδες και Μικρολίμνη, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία με τον υπόλοιπο Νομό Φλώρινας.

Συνολικά στην περιοχή καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα. Και τα φασόλια αποτελούν μονοκαλλιέργεια. Από αυτά ζει το 70% των κατοίκων της ακριτικής περιοχής, που καθημερινά δίνει τη μάχη της επιβίωσης κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πολιτική εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Οι αγρότες έχουν να λαμβάνουν 220 εκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους το 1999, εξαιτίας της ξηρασίας. Από τότε, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κοροϊδίας. Το υπουργείο Γεωργίας δήλωνε πως δεν μπορεί να δώσει τα χρήματα, γιατί δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΕ ανακοίνωναν πως το κονδύλι έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει εκταμιευτεί από το υπουργείο Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ