Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Η λειψυδρία μεγαλώνει το μαρασμό των αγροτών

Αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της λειψυδρίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών, βρίσκεται η περιοχή της Θράκης και ειδικότερα ο Εβρος, χωρίς να εξαιρούνται η Ροδόπη και η Ξάνθη.

Οι αγρότες, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τα χρέη τους να διογκώνονται, λόγω ποσοστώσεων και χαμηλών τιμών, γενικότερα λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις συμφωνώντας με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σήμερα διαπιστώνουν πως σε λίγο διάστημα δε θα μπορούν ούτε να καλλιεργούν. Εξαιτίας του φαινομένου της λειψυδρίας, οι καλλιέργειές τους απειλούνται με καταστροφή. Και γνωρίζουν καλά οι ίδιοι πως το φαινόμενο «λειψυδρία» δεν είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας ή της έλλειψης υδάτινων πόρων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται και σ' αυτόν τον τομέα, τουλάχιστον τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Μάλιστα καταγγέλλουν πως «οι κυβερνήσεις αξιοποίησαν το πρόβλημα για να περιορίσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και να επιβάλουν δυσβάσταχτες τιμές στο νερό».

Ο Εβρος, κατά βάση αγροτικός νομός, εξασφαλίζει νερό για τις αρδευόμενες εκτάσεις από τα νερά των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου, αλλά και από μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων. Τα προβλήματα, που εντοπίζονται και από μελέτες της Περιφέρειας, αποκαλύπτουν το μέγεθος της υδατικής κρίσης που αντιμετωπίζει: Πλημμύρες αγροτικών εκτάσεων από τα νερά του Εβρου και του Ερυθροπόταμου (τη χειμερινή περίοδο), έλλειψη αρδευτικού νερού σε ημιλοφώδεις και λοφώδεις περιοχές, ελλιπή ή παλαιά αρδευτικά δίκτυα (διαφυγή υδάτων), υφαλμύρωση της στάθμης των υπόγειων νερών στο νότιο Εβρο και κυρίως στο Δέλτα, μείωση της στάθμης των υδάτων στις γεωτρήσεις κλπ.

Το νερό δε φτάνει, οι καλλιέργειες διψούν...
Το νερό δε φτάνει, οι καλλιέργειες διψούν...
Αντίστοιχα οξυμένη είναι η κατάσταση στην ορεινή Ξάνθη, όπου δεν υπάρχει δίκτυο άρδευσης και έργα υποδομής (αποταμιευτήρες, κλπ.), αλλά και στα περισσότερα παραθαλάσσια χωριά της περιοχής, λόγω της υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων.

Και στη Ροδόπη, οι αγρότες καταγγέλλουν πως τα χωράφια τους θα νεκρώσουν, αφού το περιβόητο φράγμα του Κομψάτου, εδώ και 30 χρόνια φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά μόνο στα όνειρά τους.

«Τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες της αγροτιάς της χώρας μας και την αγροτική παραγωγή», δηλώνει ο Χρήστος Τρέλης, νομαρχιακός σύμβουλος Εβρου και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας της διευρυμένης ΝΑ Εβρου - Ροδόπης.

Και διευκρινίζει πως αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την «επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα».


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για τη στάθμη των νερών στον Εβρο (2016-01-20 00:00:00.0)
Βούλιαξε η παραγωγή από την πλημμύρα (2014-12-11 00:00:00.0)
Αντί για νερό συγκεντρώνει τοξικές ουσίες (2013-11-13 00:00:00.0)
Ιδιοκτησία όλων ο φυσικός πλούτος (2003-12-13 00:00:00.0)
Προτάσεις για ουσιαστικές λύσεις (2001-04-13 00:00:00.0)
Αποσπασματική αντιμετώπιση προβλημάτων (2000-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ