Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πώς σχηματίζονται οι βιομεμβράνες και πώς καταπολεμούνται

1 Μερικά ελεύθερα βακτηριακά κύτταρα συσσωρεύονται πάνω σε μια επιφάνεια, σχηματίζουν συστάδες και προσδένονται πάνω σ' αυτή.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ Επικάλυψη της επιφάνειας με μόρια που εμποδίζουν ή διασπούν τη διάταξη των μικροβίων ή την ικανότητα πρόσδεσής τους.

2 Τα συσσωρευμένα κύτταρα αρχίζουν να δημιουργούν ένα γλοιώδες πλέγμα.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ Επικάλυψη των επιφανειών με ουσίες που παρεμβαίνουν στη διαδικασία σχηματισμού του πλέγματος.

3 Τα κύτταρα στέλνουν σήμα το ένα στο άλλο ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, για να πολλαπλασιαστούν και να φτιάξουν μια μικροαποικία.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ Χρήση παρεμποδιστών του σήματος στις περιοχές που κινδυνεύουν ώστε να μην αναπτυχθεί η βιομεμβράνη.

4 Δημιουργούνται διαφορές στη χημική συγκέντρωση που προάγουν τη συνύπαρξη διαφορετικών ειδών και μεταβολικών καταστάσεων των μικροβίων.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ Χρήση πολλαπλών αντιβιοτικών ή απολυμαντικών, για να υπονομευτούν οι ποικιλόμορφες στρατηγικές των βακτηρίων της βιομεμβράνης.

5 Μερικά κύτταρα αποσπώνται και επιστρέφουν στην ελεύθερα μετακινούμενη μορφή τους, για να σχηματίσουν ενδεχομένως νέες βιομεμβράνες.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ Παρακίνηση των κυττάρων να αποδεσμευτούν, και μετά πνίξιμό τους στα αντιβιοτικά και τα αντισώματα (μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ