Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειώνεται δραματικά το αγροτικό εισόδημα

Θερμή υποδοχή στο βουλευτή του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνη επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Δαμουλιανατών
Θερμή υποδοχή στο βουλευτή του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνη επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Δαμουλιανατών
Τα χωριά Τραγάκι και Μπελούσι της Ζακύνθου, αλλά και τα Σπαρτιά και τα Δαμουλιανάτα, της Κεφαλονιάς, επισκέφτηκε στα πλαίσια της περιοδείας του ο Π. Κοσιώνης για να ακούσει τα προβλήματα των κατοίκων και να μεταφέρει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ).

Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης καταβροχθίζει κυριολεκτικά τον κόπο των αγροτών, αφού βλέπουν τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα βγάζουν πέρα εύκολα. Οι απογοητευτικές τιμές που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή, η απώλεια των 2/3 της τιμής του λαδιού σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις αμπελοκαλλιέργειες είναι καταδικαστικές για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.

Τα αγροτικά εισοδήματα πάνε «κατά διαόλου», λέει σε έντονο ύφος ο Παναγιώτης Αρβανιτάκης. «Φέτος το λεμόνι το πετάξαμε. Μας έμεινε η παραγωγή αμανάτι. Αν κάνεις μια βόλτα στα χωράφια θα δεις στρώμα τα λεμόνια κάτω. Εχω περιβόλι δυνατό, αλλά εδώ και πέντε χρόνια δεν παίρνω τίποτα. Αναγκάστηκα να τις βγάλω, δεν πήγαινε άλλο».

Παρεμβαίνοντας ο Αυγερινός Αρβανιτάκης, αγρότης, συμπληρώνει την τραγική εικόνα: «Τα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας μάς είπαν να βάλουμε τις λεμονιές. Και τώρα άντε να βρεις άκρη. Το λάδι επίσης τα τελευταία χρόνια δεν πάει καθόλου καλά, αφού η τιμή του έχει πιάσει πάτο, σε αντίθεση με τα αγροτικά εφόδια που έχουν φτάσει στα ύψη. Το ζήτημα είναι πως ο παραγωγός δίνει τα προϊόντα του φτηνά και ο καταναλωτής τα αγοράζει πανάκριβα, για να κερδίζουν οι μεγαλέμποροι».

«Στη ζωή μου ποτέ δε χρειάστηκε να σηκωθώ πριν βγει ο ήλιος για να δουλέψω», σημειώνει λίγο πιο δίπλα ο μπαρμπα-Γιώργος. «Τώρα στα γεράματα αναγκάζομαι να σηκώνομαι από τις πέντε το πρωί για να τα βγάλω πέρα».

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού από το 21% στο 7%. Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους αγρότες των χωριών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς και υπογράμμισε πως αυτό εξηγεί την πολιτική της μείωσης των τιμών στο λάδι και στα εσπεριδοειδή, της συρρίκνωσης της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά και γενικότερα όλων των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας με την υπογραφή των κυβερνώντων.

Βέβαια, αυτή η πολιτική δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολικότερη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική που αφαιρεί εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλει «τρομονόμους» και αντιδημοκρατικές διώξεις. Αυτή η πολιτική εναρμονίζεται με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που θέλει να υποτάξει τους λαούς όλου του κόσμου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ομως, οι λαοί ξεσηκώνονται και δε θα τους αφήσουν να περάσουν έτσι εύκολα τα σχέδιά τους. Είδατε τι έγινε στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Γενεύη, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα. Δε φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει όλοι όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική να οργανωθούν και να παλέψουν πρώτα και κύρια στις χώρες τους. Ετσι, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική που ακολουθούν στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεπικουρούμενοι και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες να συσπειρωθούμε αγωνιστικά, δημιουργώντας ένα λαϊκό μέτωπο. Το μέτωπο αυτό δε θα είναι ένα «χύμα» μέτωπο, που θα αντιπαλεύει την πολιτική που ακολουθείται, αλλά θα έχει συγκεκριμένους στόχους ανατροπής αυτής της πολιτικής και αντικατάστασής της με τη λαϊκή εξουσία για τη λαϊκή οικονομία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ