Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Υποκριτικές αντιδράσεις για τους νέους ισραηλινούς εποικισμούς

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας - Ισραήλ ενόψει της διπλωματικής πρωτοβουλίας που προωθείται από τη γαλλική κυβέρνηση, φυσικά για λογαριασμό των συμφερόντων των γαλλικών μονοπωλίων στην περιοχή, για την πραγματοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για το Παλαιστινιακό έως το τέλος τρέχοντος έτους. Εντονες είναι οι αντιδράσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιμένει σε «διμερείς» ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Χτες, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το νομοσχέδιο που έφερε στην ισραηλινή Βουλή κυβερνητική επιτροπή με στόχο τη νομιμοποίηση παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

«Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διακυβεύεται εκ νέου η λύση δύο ανεξάρτητων κρατών ενώ θα συμβάλει στην επιδείνωση των εντάσεων στο έδαφος. Η Γαλλία ανησυχεί βαθιά», δήλωσε ο Ρομέν Ναντάλ.

Είχε προηγηθεί σχέδιο νόμου από ισραηλινή υπουργική επιτροπή για τη νομιμοποίηση παράνομων εβραϊκών εποικισμών σε περιοχές της Δυτικής Οχθης, όπου έχουν τίτλους ιδιοκτησίας Παλαιστίνιοι πολίτες.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιφύλαξαν παρόμοια αντίδραση καθώς επέκριναν το παραπάνω νομοσχέδιο ως «προβληματικό», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τελικώς δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Φυσικά, η διαφωνία και των ΗΠΑ και της Γαλλίας δεν προέρχεται από ευαισθησία στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ