Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διεργασίες προετοιμασίας της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τις έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνονται οι ζυμώσεις. Δεσπόζουσα θέση σε αυτό το σκηνικό παίζουν οι σχέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, την Κίνα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε συνάρτηση παράλληλα με το μέλλον διεθνών συμφωνιών όπως η περσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές. Χτες, μετά τις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντ. Τραμπ με τους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, αντίστοιχα, ήρθε και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ, έχοντας κατά νου τις προεκλογικές θέσεις του Ντ. Τραμπ για «αναδιανομή» του βάρους των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ αλλά και αναθεώρηση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσε ότι θέλει διάλογο με τη Ρωσία, μετά και από την προχτεσινοβραδινή συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν να εργασθούν προς την κατεύθυνση μιας «εποικοδομητικής συνεργασίας».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Τραμπ θα σεβαστεί «όλες τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ» έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι συμφωνεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, χτες, από το Μαρόκο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προέτρεψε τον Τραμπ να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών.

Εχει ενδιαφέρον να επισημανθεί πως αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και το Βερολίνο, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα μεταφέρει στη «Γηραιά Ηπειρο» το «μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ» και ότι «δεν θα εξασθενήσει η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους σε συμμαχίες όπως αυτές». Επίσης, απαντώντας για την κατάσταση στο Δημοκρατικό Κόμμα μετά την ήττα, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ψύχραιμη αντίδραση, και άσκησε έμμεσα κριτική (εκθειάζοντας τις δικές του προεκλογικές εκστρατείες που χειραγώγησαν επιτυχημένα λαϊκούς ανθρώπους) ότι «χρειάζεται περισσότερη επαφή με τον κόσμο στην επαρχία».

Οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση

Το ίδιο διάστημα κορυφώνονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να γράφει και να σβήνει ονόματα από τη λίστα ατόμων που προορίζει για τα ανώτερα πόστα.

Ο Μάικ Ρότζερ (πρώην στρατιωτικός και ειδικός πράκτορας του FBI) παραιτήθηκε από τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ ευχαριστώντας τον για την επιλογή του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Την ίδια ώρα, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται έντονα για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών είναι αυτό του πρώην δημάρχου της Ν. Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υφυπουργού Εξωτερικών επί Προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, Τζον Μπόλτον, που το 2015 είχε γράψει άρθρο στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» προτείνοντας το βομβαρδισμό του Ιράν για να αποτραπεί η πιθανότητα ανάπτυξης ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροχιοδεικτικές από τον Τραμπ (2017-01-17 00:00:00.0)
Υψηλούς τόνους απέναντι στην Κίνα διατηρεί ο Τραμπ (2017-01-04 00:00:00.0)
Επιδιώκοντας αλλαγές στη διαχείριση και τις διεθνείς συμφωνίες για λογαριασμό του κεφαλαίου (2016-12-24 00:00:00.0)
Ο Τραμπ συνεχίζει το «φιλεργατικό» παραμύθι (2016-11-26 00:00:00.0)
Εντείνονται τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση (2016-11-17 00:00:00.0)
Νεότερες αντιδράσεις στο εξωτερικό (2016-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ