Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες για τη μακρά διαδικασία του Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ανυπαρξία κεντρικής στρατηγικής από τη μεριά της βρετανικής κυβέρνησης με στόχο τη διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τις ανάγκες πρόσληψης 30.000 υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής ανέδειξε υπόμνημα που συντάχτηκε με τίτλο «Ενημέρωση περί Brexit» από εμπειρογνώμονα της πολυεθνικής εταιρείας ορκωτών λογιστών και άλλων υπηρεσιών «Deloitte», το οποίο δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, διέψευσε πως το υπόμνημα είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του, χαρακτηρίζοντας την πολυεθνική «Deloitte» «εταιρεία που ψαρεύει πελάτες και τώρα βοηθείται από τα Μέσα Ενημέρωσης»!

Ωστόσο, η «ζημιά» είχε ήδη γίνει καθώς το υπόμνημα επιβεβαίωνε γνωστές αντιθέσεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης (εάν και όταν αυτή γίνει...) με στόχο την αποχώρηση από την ΕΕ. Το υπόμνημα, για παράδειγμα, σημείωνε κόντρες ανάμεσα στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, και τον υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κρεγκ Κλαρκ. Προβλέπει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αποφασίσει η κυβέρνηση ακριβώς τι θέλει να επιτύχει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή προτού συμφωνήσει ποιες θα είναι οι προτεραιότητες. Επίσης, ασκεί κριτική στην Μέι, σημειώνοντας ότι «καταλήγει σε αποφάσεις και λεπτομέρειες ώστε να διευθετεί η ίδια το ζήτημα». Επιπλέον, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σύντομα «θα βάλουν το όπλο στον κρόταφο της κυβέρνησης» για να διασφαλίσουν αυτά που χρειάζονται ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Βrexit.

Εκπρόσωπος της «Deloitte» αρνήθηκε να προβεί αμέσως σε σχόλιο.

Πιέσεις για μεταφορά έδρας των τραπεζών

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, εκτίμησε πως οι τράπεζες με έδρα τη Βρετανία ίσως αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες περίπου ενάμιση χρόνο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εάν διαφανεί ως πιθανό ένα «σκληρό Brexit». Ηδη την πρόθεσή τους να δώσουν έδρα στις τράπεζες έχουν δηλώσει τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία.

Νωρίτερα χτες η στερλίνα σημείωσε νέα πτώση άνω του 1% έναντι του ευρώ, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραψε τις τρεις προηγούμενες μέρες, καθώς δημοσιεύματα του Τύπου επανέφεραν την προσοχή των επενδυτών στους «πολιτικούς κινδύνους» που σχετίζονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ