Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δίωξη και αποπομπή του υπουργού Οικονομικών για δωροδοκία

ΜΟΣΧΑ.--

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα το βράδυ και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό για τουλάχιστον 2 μήνες, με την κατηγορία ότι επιδίωξε να αποσπάσει ποσό ύψους 2 εκατ. δολαρίων ως δωροδοκία από τη «Rosneft», τη μεγαλύτερη εταιρεία του πετρελαϊκού τομέα στη Ρωσία, για να συμβάλει στην εξαγορά από αυτή του 50% των μετοχών της εταιρείας «Basneft». Ο Ουλιουκάγιεφ παύτηκε με απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και στη θέση του τοποθετήθηκε ο έως τώρα υφυπουργός Γεβγκένι Γέλιν.

Η σύλληψη του πρώην υπουργού έγινε στα γραφεία της «Rosneft» και όπως λένε οι αρχές, υπάρχουν ηχογραφήσεις και βιντεοσκόπηση που αποδεικνύει το αδίκημα, ενώ η πλευρά του Ουλιουκάγιεφ ισχυρίζεται ότι έγινε προσπάθεια να δωροδοκηθεί, αλλά εκείνος δεν ενέδωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η σύλληψη του υπουργού αποτελεί βαρύ πλήγμα για τις αρχές και για την κυβέρνηση» και χαρακτήρισε το γεγονός αδιανόητο. Βεβαίως, τέτοιες υποθέσεις είναι συχνές σε πολλά καπιταλιστικά κράτη όπου η σύμφυση και τα αλισβερίσια των μονοπωλιακών ομίλων και των πολιτικών εκπροσώπων τους με τα γνωστά «δωράκια» είναι μέρος της αστικής διαχείρισης. Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη, πιθανώς κρύβει αντιπαραθέσεις μέσα σε τμήματα του αστικού πολιτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ