Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες προκλήσεις από την τουρκική ηγεσία

«Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος», δηλώνει ο ΥΠΕΞ, ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και με την Κύπρο

Οι τουρκικές προκλήσεις δυναμώνουν, όπως δυναμώνει και η συνεργασία του ΑΚΡ με το εθνικιστικό ΜΗΡ (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών)
Οι τουρκικές προκλήσεις δυναμώνουν, όπως δυναμώνει και η συνεργασία του ΑΚΡ με το εθνικιστικό ΜΗΡ (φωτ. από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο και τις διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του κόμματος CHP) για τα 18 νησιά του Αιγαίου «των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα» αλλά εκεί «κυματίζει η ελληνική σημαία», η Τουρκία χτες επανήλθε με νέες προκλήσεις:

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του CHP επανέφερε το θέμα των Ιμίων υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα... Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (σ.σ. Καρντάκ για τους Τούρκους). Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

Αλλά και ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε χτες ότι, όπως «αντισταθήκαμε» στο παρελθόν στην καταπίεση στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια και την Κύπρο, «έτσι και σήμερα δεν θα επιδείξουμε ποτέ ανοχή» στις πιέσεις σε αυτές τις χώρες.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δυναμώνουν ολόπλευρα, ενώ η κυβέρνηση διακηρύσσει την ετοιμότητά της να προστατέψει την «ασφάλεια» και τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου με όλους τους τρόπους και σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα». Ενδεικτική είναι, άλλωστε, και η «κινητικότητά» της στο στρατιωτικό πεδίο, με τη συνέχιση της επιχείρησης «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, τους βομβαρδισμούς θέσεων του ΡΚΚ στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας είναι διαρκείς οι επιχειρήσεις αστυνομίας και στρατού στο όνομα της «τρομοκρατίας», ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ ήδη έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να παρατείνει κι άλλο την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και προχωρά γοργά τη συνεργασία της με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Μάλιστα χτες, οι ηγέτες των δύο κομμάτων Μπ. Γιλντιρίμ και Ντ. Μπαχτσελί ανακοίνωσαν ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία τους για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις επόμενες βδομάδες θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, με στόχο αρχές καλοκαιριού να γίνει και δημοψήφισμα.

Επίσης, προχτές το απόγευμα, συνεδρίασε για έξι ολόκληρες ώρες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (σ.σ. απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης κ.τ.λ. αλλά και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων) εστιάζοντας στις ανάγκες του αγώνα για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας». Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δράση των ΡΚΚ, YPG / PYD (σ.σ. Οργανώσεις Κούρδων της Συρίας) και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων» σε Συρία και Ιράκ. Επισημαίνεται ότι η Αγκυρα «δε θα μείνει σιωπηλή σε στρατιωτικές εξελίξεις» όπως η (σύμφωνα με την Τουρκία) ανασύνταξη δυνάμεων του ΡΚΚ στη Σιντζάρ του Ιράκ και σημειώνεται μάλιστα ότι «για έκτακτη στρατιωτική επέμβαση, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη αναπτύξει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στη Σίλπη στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα ιρακινά σύνορα».

Το αλισβερίσι με την ΕΕ

Κι ενώ από τη μια εντείνονται οι προκλήσεις της Αγκυρας, από την άλλη, δυναμώνει και το «παζάρι» με την ΕΕ. Ελάχιστες μέρες μετά τη (μη δεσμευτική) απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αγκυρας, χτες ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με «πηγές» της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για την ανάγκη η ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία που απορρέουν από τη συμφωνία για το Προσφυγικό. Συζήτησαν ακόμα για το Κυπριακό και τη σημασία το Βερολίνο να αναλάβει δράση κατά πυρήνων του ΡΚΚ και της οργάνωσης του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε επισημάνει ότι «από χρόνια η ΕΕ και η Τουρκία διατηρούν ανοιχτές, ως προς το αποτέλεσμα, διαπραγματεύσεις και υπό τις νυν συνθήκες είναι αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια», διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν το Βερολίνο να συντάσσεται με την πρόσφατη απόφαση του ΕΚ.

Ακόμα, η ίδια η Μέρκελ - στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Μάλτας - έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της (που απορρέουν από τη συμφωνία για το Προσφυγικό). Υποθέτουμε ότι (και) η Τουρκία επίσης θα ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις... Πιστεύω ότι η Ευρώπη αποτελεί έναν αξιόπιστο συμβατικό συνεργάτη και το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Εχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε μαζί».

Την τακτική της όμως είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει και η Αγκυρα, με τον Ερντογάν να δηλώνει χτες ότι όταν η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της τότε και η Τουρκία θα δείξει καλή πρόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη για παζάρεμα με κάθε πλευρά (2018-06-13 00:00:00.0)
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία (2016-12-03 00:00:00.0)
Συγκρούσεις με το ΡΚΚ (2011-07-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση (2011-07-01 00:00:00.0)
Στόχος η πλήρης ένταξη στην ΕΕ (2008-04-03 00:00:00.0)
«Η ψήφος να είναι ταξική» (2007-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ