Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνές προσπάθειες για συνέχιση συνομιλιών

Δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες και πυρετώδεις επαφές με Ουάσιγκτον, Μόσχα, Λονδίνο κ.ά.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ώρα που Τουρκία και ψευδοκράτος δεν σταματούν τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου και ευρύτερα, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την άμεση συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δυναμώνοντας ασφυκτικά τους εκβιασμούς για να «διαλέξει» ο κυπριακός λαός ανάμεσα σε προοπτικές εξίσου επικίνδυνες για την πατρίδα του, που οδηγούν από διαφορετικούς δρόμους στη διχοτόμηση.

Χτες το βράδυ, συνεχιζόταν (τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) το δείπνο του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μετά από πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος το πρωί είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο άνδρες. Ο Αϊντε χαρακτήρισε αυτές τις συναντήσεις «πολύ εποικοδομητικές» και υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «νιώθω ότι σιγά σιγά, όπως λέμε εδώ στην Κύπρο, προχωρούμε μπροστά και πιστεύω πως σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα», συμπληρώνοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών κοινή αντίληψη για τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι ο Αϊντε ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Αγκυρα και Αθήνα.

Πυρετώδεις συνομιλίες

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εν αναμονή αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που εξέφρασε την επιθυμία της νέας, από 20 Γενάρη, αμερικανικής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων αλλά και την ετοιμότητά της να στηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό. Αντίστοιχα και ο Κύπριος ηγέτης διαβεβαίωσε για τη «βούληση» της Λευκωσίας για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ σε όλους τους τομείς.

Αλλωστε, από την Τετάρτη βρισκόταν στην Κύπρο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, του οποίου την επίσκεψη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «ενημερωτικού χαρακτήρα».

Στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρκ Τόνερ, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την κατάσταση που προέκυψε μετά την Ελβετία «κατάρρευση συνομιλιών». Υπογράμμισε ότι «η προσοχή μας συνεχίζει να εστιάζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των πλευρών να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση και να επανενώσουν την Κύπρο ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ενώ απέφυγε να πει περισσότερα για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Τζον Κέρι στη Λευκωσία, όπως ανακοίνωσε προχτές η κυπριακή κυβέρνηση.

Επισκέψεις στην Κύπρο αναμένονται όμως και από τη Ρωσία, όπως δήλωσε χτες ο πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι.

Να σημειωθεί ακόμα ότι, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Ακόμα, ο Μ. Ακιντζί από τις 5 έως τις 7 Δεκέμβρη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, για επαφές στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, από χτες βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι όσο η Τουρκία δεν αλλάζει στάση και δεν δέχεται να έρθει σε εποικοδομητικό διάλογο με διάθεση να συμβιβαστεί θα είμαστε παρά πολύ μακριά από μια λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ