Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016
ΑΘΗΝΑ
Ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο, επιστέγασμα αγώνων και ακούραστης δουλειάς σε χώρους εργασίας

«Σ' ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες,

τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες!»

Με αυτό και με πολλά ακόμα αντίστοιχα συνθήματα που φώναξαν στη χτεσινή μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια στην πορεία στη Βουλή, οι χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ διαμήνυσαν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν αποδέχονται τα μνημόνια διαρκείας που «κόβουν και ράβουν» από κοινού κυβέρνηση, κεφάλαιο και κουαρτέτο για λογαριασμό των μονοπωλίων: Δε συμβιβάζονται με την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με πετσοκομμένα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και τη σύνταξη. Δεν συμβιβάζονται με τα σχέδια της εργοδοσίας για χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τους αγώνες τους, δεν δέχονται να θυσιάσουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους για να μεγαλώνουν τα κέρδη των αφεντικών.

«Οχι στα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας». Κάτω από το σύνθημα αυτό, που αποτυπώθηκε και στο κεντρικό πανό της απεργιακής διαδήλωσης, απεργοί από σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς, φοιτητές και σπουδαστές, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και στη συνέχεια έφτασαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.


Χαρακτηριστικό για τον όγκο της διαδήλωσης, είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας πέρασε τη Βουλή υπήρχαν ακόμα μπλοκ απεργών στην Ομόνοια.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συμμετείχαν ακόμα αντιπροσωπείες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας.

Από νωρίς το πρωί, σε μια σειρά χώρους οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας τους, ενώ λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις, με τα πανό των Σωματείων, των Συλλόγων, των Λαϊκών Επιτροπών. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Εργάτη μη δεχθείς με ψίχουλα να ζεις», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί, από τον Ζαφείρη Βελλά, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», ο οποίος μίλησε για τις κινητοποιήσεις με αίτημα να μπει τέρμα στο άθλιο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων και την Μαρία Μανιατάκου, από την Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών Γιατρών Αθήνας, η οποία αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών και στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων (βλ. αναλυτικότερα στις σελ. 12 - 13).

Στα μπλοκ των σωματείων

Η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο
Η απεργιακή διαδήλωση απλώθηκε από την Ομόνοια μέχρι τον Εθνικό Κήπο
Περιδιαβαίνοντας στα μπλοκ της πορείας, καταλαβαίνει κανείς ότι η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση δεν είναι τυχαία, «πατάει» σε αγώνες που αναπτύσσονται σε χώρους δουλειάς, στην ακούραστη δουλειά των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ενα από τα πρώτα πανό στην πορεία προς τη Βουλή ήταν αυτό των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου». Το εργοστάσιο «νέκρωσε» χτες, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες, αφού η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το σύνολο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μιλούν για τις δύο 24ωρες απεργίες που προηγήθηκαν, με αιχμή το αίτημα για κατάργηση των «δουλεμπορικών», τις στάσεις εργασίας, τις τρεις Γενικές Συνελεύσεις: «Βγήκαμε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι». «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί». «Είμαστε όλοι συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, παλεύουμε μαζί, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση του καθενός», αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι απεργοί από τον κλάδο των κατασκευών έκαναν τον πρώτο «απολογισμό» της απεργιακής μάχης. Από νωρίς το πρωί το συνδικάτο και τα παραρτήματά του βρέθηκαν «στο πόδι» σε μεγάλα εργοτάξια, αλλά και σε γιαπιά σε γειτονιές, σε έργα σε Δήμους, εξασφαλίζοντας την επιτυχία της απεργίας στον κλάδο.

Στο μπλοκ της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μετρούσαν τη σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμά τους προς τους εργαζόμενους να κατέβουν σε 24ωρη απεργία, κόντρα στις αποφάσεις των πλειοψηφιών στα σωματεία για στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.200 οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ δήλωσαν χτες απεργοί, σε σύνολο περίπου 2.500 οδηγών που περιλαμβάνονταν στις χτεσινές βάρδιες, ξεπερνώντας την αντίστοιχη συμμετοχή ακόμα και από την απεργία στις 4/2 ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο.

Μαζική παρουσία είχε στην απεργιακή κινητοποίηση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Μεταξύ αυτών και το σωματείο των εργαζομένων στη «CYTA», που συμμετείχε για πρώτη φορά σε απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη παρουσία είχαν οι Σωματειακές Επιτροπές και στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού: Η Σωματειακή Επιτροπή στην επιχείρηση «First Data» συμμετείχε για πρώτη φορά με πανό στην απεργία, ενώ το πρωί είχε κάνει εξόρμηση στα γραφεία της εταιρείας στη Σπύρου Πάτση. Η νεοσυσταθείσα Σωματειακή Επιτροπή στην «Alpha Bank» στην Αθηνών, έκανε επίσης εξόρμηση και συμμετείχε στο μπλοκ του κλαδικού σωματείου. Εργαζόμενοι από τη «Mellon» συμμετείχαν με το δικό τους πανό, όπως είχαν αποφασίσει σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση.

Στο δρόμο του αγώνα φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές

«Η νεολαία δεν σκύβει το κεφάλι. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και σταθερή δουλειά». «Μαζί με το λαό επίθεση και πάλη». Τα συνθήματα στα πανό των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, έδιναν το στίγμα των φοιτητών και των σπουδαστών που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Χαυτεία, για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, δηλώνοντας πως «το μέλλον και τα όνειρά μας δεν χωρούν στο σύστημα των αφεντικών».

Παράλληλα, μαθητές από σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, φωνάζοντας «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής» όπως αναγραφόταν στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολείων Αθήνας. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, κάλεσαν σε συνέχιση της πολύμορφης διεκδικητικής δράσης, με επόμενο σταθμό στη γιορτή πολιτιστικής δημιουργίας που πραγματοποιείται στις 23/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ