Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών

Οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, έξω από το υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Καμία απόλυση επικουρικών γιατρών και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης απαίτησαν χτες το πρωί νοσοκομειακοί γιατροί, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας.

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), όπου συμμετείχε και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), διαμηνύοντας ότι οι επικουρικοί γιατροί είναι ένα αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, που έχει αποκτήσει πολύτιμη κλινική εμπειρία, η οποία αχρηστεύεται βγαίνοντας στην ανεργία, καθώς δεν εξασφαλίζεται η θεραπευτική συνέχεια. Αρα, ο στόχος της κυβέρνησης για γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σχετίζεται και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώνουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απεργούμε ενάντια στο νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρόσχημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν φτηνούς εργαζόμενους», υπογράμμισε σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και συνέχισε:

«Μια πλευρά είναι και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους - πλευρά του οποίου είναι και η Υγεία - που είναι και διαχρονική αξίωση και απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, όπου οι δαπάνες για την Υγεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τον περσινό, κατακρεουργημένες κατά 22,8%.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με όσο το δυνατόν μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν από τους ασθενείς - πελάτες. Θέλουν νοσοκομεία - επιχειρήσεις, γι' αυτό και, αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσλαμβάνουν επικουρικούς με μειωμένα δικαιώματα, γιατί δεν πληρώνονται από το κράτος, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Για τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Υγείας μίλησε και ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα στους επόμενους εννιά μήνες οι επικουρικοί γιατροί που θα απολυθούν και όσοι συνταξιοδοτούνται είναι αθροιστικά πάνω από 1.000. «Το υπουργείο - είπε ο Ηλ. Σιώρας - ήδη αναγνωρίζει ότι έχουμε ανάγκη από 6.500 γιατρούς και λέει ότι "θα" προκηρυχθούν 2.000 θέσεις. Οσο είδαμε τις 760 θέσεις μόνιμου προσωπικού για όλη την Ελλάδα που είχαν προκηρυχθεί το Μάη κι έχουν προσληφθεί μόνο 70 γιατροί, θα δούμε και τις 2.000 θέσεις»...

Αμέσως μετά, νοσοκομειακοί γιατροί που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία, πορεύτηκαν στην πλατεία Κάνιγγος κι από εκεί στην Ομόνοια, όπου συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ