Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτακτα μέτρα αντιμετώπισης ενεργειακών προβλημάτων

MotionTeam

Σε οριακή κατάσταση παραμένει το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων στην έδρα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), ενώ την ίδια στιγμή ρίχνουν το κύριο βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος στη ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις προηγούμενες μέρες, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού που υπήρξε σε αγορές της Ευρώπης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών, οι εγχώριες εταιρείες παραγωγής και εμπορίας εκμεταλλεύθηκαν την ευνοϊκή συγκυρία αυξάνοντας τις εξαγωγές. Αλλωστε, η αύξηση των εξαγωγών και της τιμής αυξάνει και τα κέρδη τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης φυσικού αερίου - χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - οδηγώντας τα αποθέματα του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας σε οριακό σημείο. Βεβαίως, οδήγησε και σε έκτακτη παραγγελία από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) μεγάλου φορτίου LNG από την Αλγερία για την κάλυψη των αναγκών, αλλά δεν έφτασε ακόμη.

Γι' αυτό συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ). Κατά τη χτεσινή της σύσκεψη αυτή η Επιτροπή αποφάσισε την περικοπή κατανάλωσης φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 20.000 MWh, καλώντας ταυτόχρονα τη ΔΕΗ να αξιοποιήσει πλήρως τις λιγνιτικές της μονάδες και τις μονάδες που μπορούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο ως καύσιμο, όπως και τις υδροηλεκτρικές της μονάδες. Επίσης, έθεσε σε λειτουργία τη συμφωνία υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου που έχει συναφθεί με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες δεσμεύθηκαν να συμμορφωθούν, αφού άλλωστε θα αποζημιωθούν λόγω εφαρμογής του διακοπτόμενου φορτίου.

Βεβαίως, η Επιτροπή έχει δικαίωμα και υποχρέωση, βάσει και του ισχύοντος Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης (ΦΕΚ 2644/2015), ακόμη και να απαγορεύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για την ασφάλεια εφοδιασμού του εγχώριου ενεργειακού συστήματος. Παρ' όλ' αυτά και επειδή όλα λειτουργούν με βάση το νόμο του κέρδους, η Επιτροπή επιλέγει να περιορίσει ελαφρώς τη ζήτηση φυσικού αερίου και τις εξαγωγές. Αλλωστε, μια απαγόρευση εξαγωγών μπορεί να έχει συνέπειες στους εξαγωγείς ηλεκτρισμού αφού αυτό γίνεται με συμφωνίες, επομένως να πληγούν επιχειρηματικά και αυτό το μετρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι αστικοί θεσμοί και η κυβέρνηση βεβαίως. Είναι ένα ερώτημα αν εκτός από τη διακοψιμότητα στις βιομηχανίες θα επηρεάσει λαϊκά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, δηλαδή αν θα τους επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του. Και όλ' αυτά αν και επισήμως μετά τη σύσκεψη η κατάσταση χαρακτηριζόταν από αρμόδιες πηγές «διαχειρίσιμη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πύλη... (2022-12-09 00:00:00.0)
Πάρτι κερδών στη σκιά του πολέμου για ενεργειακούς κολοσσούς και εφοπλιστές (2022-11-19 00:00:00.0)
Ενεργειακή φτώχεια και παραπέρα εκτίναξη των τιμών το «τίμημα» της εμπλοκής (2022-02-26 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την ενεργειακή τροφοδοσία (2017-01-11 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν νέο τέλος για φυσικό αέριο (2012-03-02 00:00:00.0)
Εντονες οι διεργασίες για αποθηκευτικούς χώρους (2010-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ