Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζουμε την πλατιά πολιτική εξόρμηση με όπλο τις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο

Από περιοδεία του Σάββα Τσιμπόγλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στα ακτοπλοϊκά καράβια
Από περιοδεία του Σάββα Τσιμπόγλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στα ακτοπλοϊκά καράβια
Σε ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας, σε αμαξοστάσια, σε γκαράζ και εργοτάξια δήμων, στο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ, σε κατασκευαστικές εταιρείες, νοσοκομεία, σχολές μαθητείας και κατάρτισης, σε εργαζόμενους στον επισιτισμό και σε εμπορικά καταστήματα έφτασε τη βδομάδα αυτή η πλατιά πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς». Εκτός από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, πλήθος συσκέψεων και συγκεντρώσεων πραγματοποιήθηκαν από ΚΟΒ στις συνοικίες.

Η μεγάλη αυτή εξόρμηση, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πήρε το χαρακτήρα της μαχητικής διάδοσης των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάρτη με 2 Απρίλη 2017. Από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και την τελευταία στιγμή, το βράδυ της Τετάρτης, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεδίπλωσαν με πείσμα και αποφασιστικότητα ένα μεθοδικό σχεδιασμό, φτάνοντας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με τον «Ριζοσπάστη» που φιλοξένησε το ειδικό ένθετο με τις Θέσεις.

Πλούσια η συζήτηση για τις εξελίξεις...

Διακινώντας τον «Ριζοσπάστη» σε συνεστίαση του Κόμματος στη Λάρισα
Διακινώντας τον «Ριζοσπάστη» σε συνεστίαση του Κόμματος στη Λάρισα
Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, πραγματοποιώντας ένα πραγματικά μεγάλο άνοιγμα, συζήτησαν με πλήθος εργαζομένων ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία να κουβεντιάσουν με εργαζόμενους που τα τελευταία χρόνια «δοκίμασαν» από πρώτο χέρι τη διάψευση των προσδοκιών τους από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν να κυριαρχήσουν η παραίτηση και η μοιρολατρία. Αντίθετα, να μπουν ορμητικά στην πάλη διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται και η εξελισσόμενη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και η ουσία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα μέλη του Κόμματος, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους, αναδεικνύουν ότι τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στους «θεσμούς» και την κυβέρνηση δεν αφορούν την ένταση των αντιλαϊκών μέτρων, που όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης θεωρούν «δεδομένα», αλλά τις ενδοαστικές συγκρούσεις και κόντρες, π.χ. ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τους σοβαρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης κ.ο.κ. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην προσδοκούν από τις κόντρες αυτές, που έτσι κι αλλιώς είναι ενάντια στα συμφέροντά τους, αλλά να αναπτύξουν την πάλη τους σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις αστικές κυβερνήσεις και τις συμμαχίες τους και όχι κρατώντας τη σημαία του ενός ή του άλλου στρατοπέδου των καπιταλιστών.

Από τη σύσκεψη στη Γλυφάδα με τον Κ. Παπαδάκη
Από τη σύσκεψη στη Γλυφάδα με τον Κ. Παπαδάκη
Στις συσκέψεις, στις περιοδείες και τις εξορμήσεις, τα συνεργεία του ΚΚΕ καλούν ακόμα τους εργαζόμενους να ακυρώσουν την προσπάθεια εξαπάτησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιχειρεί να πείσει ότι δίνει μάχη για την ανακούφιση των εργαζομένων, όπως έκανε με το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή η εξαπάτηση περιλαμβάνει και τη φιλολογία της συγκυβέρνησης ότι η χώρα με το νέο έτος μπαίνει σε τροχιά καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού η όποια ανάκαμψη θα «πατήσει» στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και στα εφιαλτικά μέτρα που αποφασίστηκαν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

...και για το τι πρέπει να γίνει

Η συζήτηση ανοίγει επίσης με αφορμή τον προβληματισμό γύρω από το τι πρέπει να γίνει για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί ριζικά αυτή η κατάσταση και να διεκδικήσει την εξουσία η εργατική τάξη.

Οι συγκεντρώσεις που γίνονται με ομιλητές στελέχη του Κόμματος δίνουν την ευκαιρία να συζητηθούν και όσα θίγουν οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος. Ετσι έγινε και στου Γκύζη, στη σύσκεψη της τοπικής ΚΟΒ, με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το στέλεχος του Κόμματος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να σκύψουν στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, να συμβάλουν με τη γνώμη τους, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμο ζήτημα την επόμενη περίοδο οι εργαζόμενοι να εντείνουν τον προβληματισμό τους για το πού πάνε τα πράγματα, για τη διέξοδο, που βρίσκεται στη στρατηγική του ΚΚΕ, προκειμένου να ζήσουν καλύτερες μέρες.

Ο Θ. Τζίμας στάθηκε και στην 100ή επέτειο - σταθμό της νικηφόρας Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάσταση το 2017, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευκαιρία να ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση μέσα στα λαϊκά στρώματα, για τις δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μέσα από μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ανέφερε ότι το σοσιαλιστικό σύστημα, παρά τα λάθη που υπήρξαν, απέδειξε ότι μπορεί να λύσει περισσότερα ζητήματα για την πλειοψηφία του λαού, απ' ό,τι ακόμη και σήμερα, 100 χρόνια μετά, μπορούν να λύσουν τα πιο εξελιγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Στη συζήτηση που γίνεται με τους εργαζόμενους, έντονος είναι ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στη Συρία και γενικά στη Μέση Ανατολή, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής που πάνε χέρι χέρι με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τη διχοτόμηση που προωθείται, αλλά και για την κλιμάκωση των προκλήσεων της τουρκικής αστικής τάξης. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι συγκεντρώσεις των ΚΟ που γίνονται ειδικά με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό ήταν το θέμα της σύσκεψης της ΚΟΒ Γλυφάδας τη Δευτέρα 19/12, με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις κομματικές συγκεντρώσεις αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο βαθύτερης εμπλοκής σε μια γενικευμένη ανάφλεξη. Συζητώντας αναλυτικά για τα καθήκοντα των κομμουνιστών και του εργατικού - λαϊκού κινήματος γύρω από αυτά τα ζητήματα αναδεικνύεται η ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Τα ραντεβού με τους εργαζόμενους που παρακολουθούν τη δράση του Κόμματος ανανεώνονται για τις επόμενες μέρες, για την οργανωμένη συζήτηση γύρω από τις Θέσεις της ΚΕ ενόψει του 20ού Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ